utaja poreza

Zločinačko udruženje: Trinaestorica i pet tvrtki optuženo da su prodajom automobila oštetili državni proračun

automobili
Pixabay/Ilustracija
18.02.2022.
u 13:23

Kako bi osigurali nižu cijenu vozila i time bili konkurentniji na tržištu te ostvarivali zaradu na proviziji za  prodana vozila, ispostavljali su nevjerodostojne račune koje su prilagali uz porezne prijave za obračun i plaćanje posebnog poreza na motorna vozila podnesene nadležnim carinskim uredima

Nakon provedene istrage USKOK je podigao optužnicu protiv trinaestero hrvatskih državljana u dobi od 32 do 49 godina i pet trgovačkih društava zbog utaje poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja i krivotvorenja službene ili poslovne isprave u sastavu zločinačkog udruženja.

Državni proračun oštetili su za ukupno 1.625.523 kune, dok su sebe nepripadno okoristili za 2.065.950 kuna na ime razlike između nabavne cijene predmetnih vozila i cijene koju su ostvarili njihovom prodajom krajnjim kupcima u Hrvatskoj. Taj iznos su međusobno podijelili prema ranije dogovorenom planu.

Optužnicom im se stavlja na teret da su se od veljače 2017. do 10. ožujka 2020. u Čakovcu i Varaždinu dogovorili  i povezali kako bi nezakonito umanjili obvezu plaćanja poreza na dodanu vrijednost trgujući rabljenim motornim vozilima. Za rabljena osobna vozila koja su na području Njemačke i drugih država članica Europske unije nabavljena od pravnih osoba obveznika PDV-a, prodavatelji su na ime kupaca, trgovačkih društava, ispostavili račune bez iskazanog PDV-a.

Kako bi osigurali nižu cijenu vozila i time bili konkurentniji na tržištu te ostvarivali zaradu na proviziji za  prodana vozila, ispostavljali su nevjerodostojne račune koje su prilagali uz porezne prijave za obračun i plaćanje posebnog poreza na motorna vozila podnesene nadležnim carinskim uredima. Uz ostalo, prilikom prodaje jednog dijela rabljenih vozila na domaćem tržištu kupcima su ispostavljali nevjerodostojne račune trgovačkih društava iz inozemstva. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije