sat za planet zemlju

Zmajlović će radnicima komunalca spravljati gablece

mihael zmajlović,portal
Dalibor Urukalović/PIXSELL
12.03.2013.
u 14:13

Ministar zaštite okoliša to je obećao ako pet gradova uspije do 1. srpnja uvesti posebno prikupljanje biorazgradivog otpada ili uvede kompostanu.

Ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović obećao je napraviti \"gablec ili marendu\" za sve radnike jedne komunalne tvrtke ako pet gradova uspije do 1. srpnja uvesti posebno prikupljanje biorazgradivog otpada ili uvede kompostanu. Povod da uđe u ovaj izazov je inicijativa WWF-a Sat za planet Zemlju u kojoj će 23. ožujka od 20.30 do 21.30 sati gradovi diljem svijeta ugasiti svjetlo na sat vremena.

- Ako najmanje pet gradova do 1. srpnja podijeli kante za biorazgradivi otpad ili uvede kompostane, ja ću jutarnjoj smjeni komunalca u jednom od tih gradova pripremiti i podijeliti gablec ili marendu - kazao je ministar. Projekt i svijetu poznat kao Earth Hour počeo je 2007. godine u Sidneyu.

- Za sada je potvrđeno da će u projektu sudjelovati 31 grad, no nadamo se da će ih se još javiti. Lani se svjetlo ugasilo u više od 7000 gradova u 155 zemalja svijeta, a Hrvatska se uključila prije četiri godine - kazala je Petra Boić Petrač, voditeljica projekta Sat za planetu Zemlju, globalne ekološke inicijative koje podržavaju vlade i civilne udruge diljem svijeta. Sat vremena u mraku ove će godine provesti Zagrebačka katedrala, Zidine u Dubrovniku, osječka Tvrđa, splitska Riva s južnim pročeljem Dioklecijanove palače, vukovarski vodotoranj, središte Varaždina, Koprivnica, Krapina,...,a voditelji projekta i ministar Zmajlović pozvali su građane da sudjeluju. Zmajlović je kazao da se odlučio radnicima komunalca spraviti gablec jer u ekološkom osvještavanju građana ne želi sudjelovati samo deklarativno te se nada da će se ubuduće u promociju ekološke održivosti uključiti i drugi političari.

- Nadam se da će ih iduće godine biti više i da će politički mainstream shvatiti koliko je ovo bitno i da ovo nije posao samo ministra okoliša. Građani jesu svjesni i žele sudjelovati, ali im često sustav to ne omogućava - kazao je Zmajlović napominjući da građani sve češće pitaju za odvojeno prikupljanje otpada no lokalna samouprava nije im to omogućila iako nas rokovi koje smo dogovorili s Europskom unijom sve više stišću i neće ih moći ispuniti. Od 20.30 do 21.30, 23. ožujka, u Studiju Smijeha komičari će izvesti stand-up s temom zaštite prirode. 

>> Potpisan projekt vrijedan 18 mil. kn za zaštitu od onečišćenja voda

Komentara 2

OG
Oger
19:39 12.03.2013.

Pa dobro, zar u ovoj zemlji na nesto sto je vrlo pozitivno moraju odmah padati zlocesti komentari? Zasto ste tako negativno nabijeni?

OB
-obrisani-
16:04 12.03.2013.

Sve će to oko gableca biti podmireno iz državnog odrezanog novca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije