POJAVILA SE PORUKA

Zna se tko stoji iza hakerskog napada u Splitu: 'Ovo je ozbiljna situacija, oni traže pregovore'

Split: Zbog kvara informatičkog sustava otkazani su svi letovi
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/13
Autori: vecernji.hr, Hina
23.07.2024.
u 13:05

Radi li se doista o njima ili se netko drugi poslužio njihovim imenom to će se utvrditi - kazao je Lukša Novak

Lukša Novak, predsjednik uprave Zračne luke Split dao je izjavu medijima u kojoj je potvrdio da se stanje na Zračnoj luci Sveti Jeronim, nakon hakerskog napada, polako normalizira. Potvrdio je da se radilo o ozbiljnom hakerskom napadu, a Novak je otkrio detalje, kao i to da znaju tko je izvršio napad.

- Naše službe su cijelu noć radile. Tijekom noći je radilo osam informatičkih stručnjaka na otklanjanju posljedica i uspostavi sustava, a jutros je taj broj dodatno povećan. Tijekom večeri, u dogovoru s avio kompanijama, donijeli smo odluku da ćemo raditi na klasičan način, tako da su nam kompanije slale liste putnika i mi smo radili na nekadašnji način. Mi s ručnim načinom rada danas osiguravamo nesmetan red letanja, uz neka manja kašnjenja. Što se tiče hakerskog napada, on je ozbiljan a pojavila se i poruka u kojoj se nude pregovori. Međutim, stajalište Vlade RH i nas u Zračnoj luci je da pregovori ne dolaze u obzir - istaknuo je Lukša Novak koji je potvrdio da se radi o grupi Akira koja je preuzela odgovornost za hakerski napad.

- Radi li se doista o njima ili se netko drugi poslužio njihovim imenom to će se utvrditi - kazao je Novak.

Što se tiče štete, Novak je kazao da u ovom trenutkune vode računa jer je prioritet osigurati usluge putnicima i kompanijama.

Pomoćnik direktora splitske Zračne luke Pero Bilas izvijestio je kako je u toj luci, čiji su informatički sustav sinoć napali hakeri, u utorak ujutro otežan promet zbog izostanka informatičke  podrške.

"Prijava na let se obavlja ručno i moguća su kašnjenja u polasku," rekao je Bilas Hini te istaknuo kako se operativni procesi u dolasku obavljaju bez poteškoća.Radovi na uklanjanju posljedica hakerskog napada se  nastavljaju, poručio je Bilas koji je ranije jutros izjavio da je informatički sustav u splitskoj zračnoj luci sinoć bio izvrgnut hakerskom napadu.

"Uzrok jučerašnje nefunkcionalnosti informatičkog sustava u Zračnoj luci sv. Jeronim je hakerski napad," rekao je Bilas. Naglasio je kako su sve nadležne službe uključene u ovaj događaj."Stručne službe intenzivno rade na uklanjanju posljedica ovog napada. U kontaktu smo sa svim zračnim prijevoznicima i zajedno tražimo alternativna  rješenja", poručio je Bilas.

U splitskoj Zračnoj luci sv. Jeronima u ponedjeljak oko 19,30 sati došlo je do tehničkih poteškoća u radu informatičkog sustava zbog kojih se nisu mogli obavljati poslovi prihvata i otpreme zrakoplova i putnika, situacija se počela normalizirati oko 22,30 sati.

FOTO Otkriven uzrok kaosa u splitskoj zračnoj luci: 'Radi se na otklanjanju posljedica napada'

Split: Zbog kvara informatičkog sustava otkazani su svi letovi
1/17

Komentara 7

Avatar Kajman
Kajman
13:56 23.07.2024.

Neću ništa reći za ovaj slučaj ali znam da je općenito nivo znanja čak i svijesti o opasnostima koje vrebaju s neta onih koji koriste ove sustav izuzetno niska. Doslovno, možete im poslati email s malicioznim softwareom u privitku i napisati da kliknu na to i dobar dio njih će to i napraviti ne razmišljajući što to nosi za sobom.

Avatar Kajman
Kajman
14:07 23.07.2024.

Zašto napadate Vladu i Plenković a, zašto me onda i Milanovića? Možda bi njih dvojica trebali ići okolo i ljudima objašnjavati da ne smiju klikati na primitke koje sadrže maliciozan kod. Od DDos napada teško se je u potpunosti obraniti ako je dobro osmišljen i masovan. Gledam to svaki dan i vidim kako je u 90% slučajeva kriv zadnji korisnik koji nesmotreno postupa. Nije za zamjeriti to uvijek. Ako računovodkinka dobije email s zamolbom da provjeri račun iz privitak teško da će na prvu shvatiti kako se iza toga ne krije legitiman pošiljatelj i račun već primjerice cryptolocker.

DU
Deleted user
14:47 23.07.2024.

Borba sa hakerima je frustrirajuci posao. Problem je da security team uvijek kasni jedan korak. Preventivno djelovanje je nemoguce jer haker je izuzetno inventivan.Security officer-u je jasno sta se desilo tek kad se desilo. Ne preostaje nista drugo nego korektivno djelovanje,nazalost.Ta brana djeluje izvjesno vrijeme i onda pukne i odabrani target(vojna industrija,banke,,sad logistika) postane lak zalogaj za 'club' koji je mjesecima radio na novoj strategiji,scenariju i prakticnom dijelu napada.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije