Otkriće u Kini

Znanstvenici pronašli najmanje potpuno netaknuto jaje dosad nepoznate vrste dinosaura

Foto: Pixabay
24.10.2024.
u 08:48

Jaje dugo samo 29 milimetara jedno je od šest jaja pronađenih u potpuno očuvanom gnijezdu iz razdoblja kasne krede

Najmanje potpuno netaknuto jaje dinosaura ikad otkriveno iskopano je u udaljenom području Kine. Jaje dugo samo 29 milimetara jedno je od šest jaja dinosaura pronađenih u potpuno očuvanom gnijezdu iz razdoblja kasne krede. Mala veličina jaja, 'nepravilan, crvoliki i nodularni ukrasi' i debljina ljuske značili su da nisu nalik nijednom drugom poznatom grabežljivom dinosauru.

Ovaj fosil predstavlja značajno otkriće koje bi moglo rasvijetliti navike razmnožavanja i raznolikost dinosaura, prenosi Daily Mail.
Istraživači s Kineskog sveučilišta geoznanosti (CUG) otkrili su šest jaja dinosaura na gradilištu u Ganzhou 2021. Riječ je o mjestu koje je među paleontolozima poznato kao jedno od najbogatijih nalazišta fosila jaja na svijetu. Ova lokacija je sada dala uvid u potpuno novu vrstu dinosaura, čija se starost procjenjuje na više od 80 milijuna godina.  Tim je proučavao fosile tri godine prije nego što je potvrdio da se radi o jajima dinosaura i utvrdio da pripadaju novoj vrsti zvanoj Minioolithus ganzhouensis.

Istraživači planiraju provesti više studija za koje se nadaju da će rasvijetliti vrstu dinosaura od kojeg je jaje potjecalo i kako je ta vrsta izgledala. Istraživači su izvijestili da su novo jaje otkrili na gradilištu u Meilinu, gradu koji se nalazi u blizini grada Ganzhou. Prema Han Fengluu, izvanrednom profesoru paleontologije kralježnjaka na CUG-u, pronađeno je rijetko, dobro očuvano gnijezdo od šest jaja. 
Fenglu je izvijestio da su jaja potjecala od malih teropoda - vrste dinosaura mesoždera i grabežljivaca među kojima je i dobro poznati Tyrannosaurus Rex.Njihova otkrića objavljena su u časopisu Historical Biology prošlog tjedna.

Tim je koristio skenirajuću elektronsku mikroskopiju (SEM) i difrakciju povratnog raspršenja elektrona kako bi analizirao oblik školjke i vrstu ukrasa. Ova vrsta tehnike skeniranja funkcionira usmjeravanjem elektronske zrake za ispitivanje površinskog materijala objekta i stvaranje slika visoke razlučivosti. Izborna difrakcija povratnog raspršenja potom skenira SEM nalaze i analizira teksturu i strukturu materijala kako bi se uočili uzorci u ljusci. Tehnologija je otkrila da se veličina, debljina, sustav pora i ultrastruktura fosila značajno razlikuju od ostalih prethodno otkrivenih fosila jaja.

Njihova otkrića omogućila su istraživačima da klasificiraju fosile kao dio elipsoidne obitelji jaja dinosaura ovalnog oblika. Potrebno je provesti dodatna istraživanja kako bi se otkrilo kako je vrsta Minioolithus ganzhouensis evoluirala i njezine strategije razmnožavanja prije milijuna godina.Sljedeća faza istraživanja ima za cilj steći dublji uvid u život i ekologiju ovih drevnih stvorenja, piše Global Times.
Fosil, nazvan Ganzhou mini jaje, srušio je prethodnog rekordera za najmanje jaje koje je bilo dugačko 33 milimetra.

Paleontolozi s CUG-a, Instituta za paleontologiju i paleoantropologiju kralježnjaka Kineske akademije znanosti planiraju provesti daljnja istraživanja mini jajeta Ganzhou pomoću mikro-CT skeniranja koje koristi X-zrake za stvaranje trodimenzionalnog modela unutarnje strukture jajeta . Nadaju se da će im ovaj proces pomoći da bolje razumiju kako su jaja nastala i da odrede točnu vrstu dinosaura koji ih je položio. Također bi mogao otkriti nove aspekte biologije dinosaura i uvjete okoliša koje je vrsta doživljavala tijekom razdoblja kasne krede. "Ovo otkriće povećava raznolikost jaja dinosaura u kasnoj kredi i značajno je za naše razumijevanje evolucije teropoda u kasnoj kredi", naveli su znanstvenici u studiji.

FOTO Gradovi se ovog tjedna probudili pod gustom maglom. Znate li što je ona i kako ona nastaje?

1/12
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije