BORBA ZA PRAVA ŽENA

Znate li kada je prvi put i službeno 8. ožujka obilježen Dan žena: Pokret krenuo iz Amerike

Wikimedia commons
08.03.2023.
u 08:00

Svoj međunarodni dan slave od 1910. godine, to je predložila Clara Zetkin. Za Prvoga svjetskog rata žene počinju raditi poslove muževa, a nakon rata europske države daju im pravo glasa

Društvena, politička, ekonomska i kulturna dostignuća žena na današnji se dan, poznat kao Dan žena, diljem svijeta slave već gotovo stoljeće i pol, a znate li zašto je u kalendar upisan upravo taj 8. ožujka? Sve je počelo u New Yorku davne 1857., kada su zbog loših radnih uvjeta i niskih plaća demonstrirale tekstilne radnice, a u spomen na njihovo hrabro podnošenje udaraca policijskih pendreka slični su se prosvjedi nastavili organizirati i idućih godina.

Tako je, pola stoljeća poslije, ulicama New Yorka, tražeći kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa, marširalo više od 15.000 žena, a sljedeće godine, odnosno 1909., prvi je put i službeno 8. ožujka u SAD-u obilježen Dan žena, deklaracijom koju je donijela Socijalistička partija Amerike.

Pokret koji je krenuo iz Amerike zahvaća i Stari kontinent, a Amerikanke svojim glasnim zahtijevanjem ženskih prava postaju uzor Europljankama, koje organiziranu borbu počinju 60-ih godina 19. stoljeća u Engleskoj. Tada dobivaju pravo glasa na najnižoj razini, u općinama. U drugoj polovini 19. stoljeća u Engleskoj su osnovane sufražetkinje, pokret za ženska prava. Osnivačica je bila Lydia Becker, a najpoznatija predvodnica s početka 20. stoljeća je Emmeline Pankhurst, koja je organizirala brojne demonstracije te je više puta uhićena.

Foto: Wikimedia commons

No 8. ožujka kao Međunarodni dan žena službeno je ustanovljen 1910. godine na prijedlog slavne njemačke socijalistice Clare Zetkin, točnije na Međunarodnom socijalističkom kongresu koji se tijekom rujna i kolovoza 1910. održavao u Kopenhagenu, a u sklopu kojeg se održavala i Druga međunarodna konferencija žena. Taj je događaj obilježen i poslije svjetski poznatom fotografijom, a na kojoj među mnoštvom muških socijalista u prvom redu, uz Claru, stoje i poljsko-njemačka revolucionarka Rosa Luxemburg te ruska marksistička feministica Aleksandra Kolontaj, poznata i kao prva žena u svijetu koja je ušla u sastav neke vlade. Već iduće godine Dan žena obilježilo je više od milijun ljudi u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švicarskoj.

Prvi svjetski rat mijenja stvari jer žene počinju raditi poslove svojih muževa. U razdoblju nakon rata nekoliko je europskih država dalo ženama pravo glasa kao dar i nagradu za ratni trud (Velika Britanija, Poljska, bivši SSSR, Njemačka…) iako je Novi Zeland to učinio već 1893. godine. U Njemačkoj je nakon Prvoga svjetskog rata Weimarski ustav dao ženama pravo glasa, međutim Hitler nakon dolaska na vlast to ukida. Tek nakon Drugoga svjetskog rata žene će u svijetu masovnije dobiti pravo glasa. •

 

 

Ključne riječi

Komentara 2

SR
sršen
09:50 08.03.2023.

danas su molitelji na trgovima za Dan žena

GO
goran2hr
12:02 08.03.2023.

Sin mi danas ima turnir u šahu. Rekao sam mu, ako dođu neke ženske, neka im malo popušta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije