VAŽNI SAVJETI

Znate li od kada do kada smijete paliti korov i travu? Policija objavila kako to učiniti na siguran način

Zagreb: U Dubravi izbio požar izazvan spaljivanjem korova
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
19.02.2024.
u 10:48

Policijska uprava ličko-senjska upozorava građane koji koriste sunčane i tople dane za obavljanje radova na otvorenom, pa tako i spaljivanje korova i niskog raslinja, da budu oprezni. Prilikom navedenih radova na otvorenom prostoru važno je poduzeti propisane sigurnosne mjere i poštivati odluke lokalne samouprave o spaljivanju biljnog otpada te odredbe Zakona o zaštiti od požara.

Tijekom proteklog vikenda na području Policijske uprave ličko-senjske prijavljeno je 13 požara na otvorenim prostorima. Požari su izbili kao posljedica nekontroliranog spaljivanja trave, niskog raslinja, korova i otpada.

"Dolaskom proljeća i lijepog vremena, započinje sezona čišćenja poljoprivrednih i drugih površina, poput vrtova i okućnica, prilikom čega građani spaljuju biljni i drugi gorivi otpad na otvorenom prostoru, čime se povećava opasnost od nekontroliranog širenja požara na otvorenom. U razdoblju od 1. listopada do 31. svibnja spaljivanje korova je dozvoljeno, ali pozivamo građane na dodatan oprez i stalni nadzor vatre do kraja spaljivanja suhe trave i raslinja s ciljem zaštite osoba i imovine", pišu iz PU ličko-senjske.

Policija podsjeća građane da prilikom spaljivanja biljnog otpada na otvorenim prostorima, šumama i poljoprivrednim površinama, posebnu pozornost obrate pri rukovanju vatrom ili lakozapaljivim predmetima koji bi mogli izazvati požare, koji se vrlo lako mogu proširiti na šume, stambene i gospodarske objekte te ugroziti ljudske živote. Dodatno, piše policija, za svako loženje vatre na otvorenom prostoru potrebno je pribaviti odobrenje nadležne javne vatrogasne postrojbe i poduzeti odgovarajuće mjere predostrožnosti.

Što se tiče sigurnosnih mjera, građani trebaju obavijestiti nadležnu vatrogasnu postrojbu o planiranom loženju vatre. Spaljivanje korova i biljnog otpada treba provoditi na propisanim mjestima i u određeno vrijeme, u skladu s relevantnim zakonima i odlukama. Važno je odabrati lokaciju za paljenje vatre koja je udaljena od stambenih i drugih objekata, kao i od električnih vodova, kako bi se spriječilo širenje požara.

VEZANI ČLANCI:

Prije paljenja prostor oko mjesta namijenjenog za spaljivanje treba očistiti od zapaljivog materijala, a treba osigurati i sredstva za gašenje požara, poput vode, pjene ili praha. Važno je izbjegavati paljenje vatre noću i za vjetrovita vremena te ne paliti velike količine materijala istovremeno.

Osobe koje su koristile ložišta na otvorenome moraju kontrolirati izgaranje i ne smiju napustiti mjesto dok se vatra potpuno ne ugasi. Nakon što se vatra u potpunosti ugasi, potrebno je provjeriti je li to doista tako prebacivanjem pepela i polijevanjem vodom prije nego što osoba napusti mjesto. U slučaju izbijanja požara, važno je odmah pozvati vatrogasce na broj 193 kako bi se spriječile veće štete i opasnosti, zaključuje policija u važnom upozorenju građanima.

VIDEO Policijski očevid u kući u Zagrebu gdje je jedna osoba stradala u požaru

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije