DISKVALIFIKACIJA

Zorica Kondža umjesto Gabi Novak

06.04.2002.
u 00:00

Gabi Novak eliminirana je iz natjecanja na najbolju pjevačicu na ovogodišnjem Porinu! Doznalo se to jučer iz dopisa svim glasačima diskografske nagrade, koje je tajnik Upravnoga odbora Porina Hrvoje Markulj zamolio da ponovno glasuju u toj kategoriji, u kojoj je osim Josipe Lisac i Zdenke Kovačićek sada i Zorica Kondža.

Odluka je donesena nakon otkrića proceduralne pogreške prema kojoj se Gabi Novak natjecala u dva glazbena područja (jazza i popa, rocka i zabavne glazbe), a prema Pravilniku može biti prisutna samo u jednom, pa je ostavljena samo u kategoriji jazza.

- Stotinu je ljudi prijave gledalo, pregledalo i nije vidjelo pogrešku - rezignirano zaključuje Hrvoje Markulj. - No, prihvaćam odgovornost za pogrešku jer sam na kraju krajeva ja potpisao te odluke.

Pogreška je otkrivena već uoči proglašenja užega kruga nominacija, no Upravni odbor pričekao je gotovo dva tjedna da je objavi u javnosti.

- Imali smo dvije solucije: pokušati prešutjeti pogrešku ili priznati da smo pogriješili, i nije bilo dvojbi da pogrešku treba priznati. Međutim, uzeli smo si mali razmak da probamo riješiti situaciju s Gabi i da se emocije malo slegnu.

Gabi Novak je na vijest o eliminaciji, prema riječima Markulja, isprva bila osupnuta, ali naknadno je shvatila da nije riječ ni o čemu drugom nego o povredi Pravilnika. U smirivanju situacije pomogao je i Matija Dedić, koji je također bio član ekspertnih komisija i nije primijetio pogrešku.

- Sebe smatram najvećim gubitnikom u toj situaciji - kaže Gabi Novak. - Nadam se da nije riječ ni o čemu drugom osim o proceduralnoj pogreški, ali svejedno mislim da bi institucija koja postoji devet godina trebala biti imuna na takve pogreške.

- Meni se odmah činilo da je nominacija Gabi Novak pogreška, ali sam to ostavila za sebe - komentira Zorica Kondža. - Što se tiče mojih šansi, i prije sam bila nominirana pa nisam dobila Porin. Možda se naviknem na to da me nominiraju, a da ga na kraju ne dobijem.

Arsen Oremović

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije