OBŽ u borbi protiv bolesti

Župan Anušić: 'Edukacija o prevenciji svinjske kuge ključna je za sprječavanje širenja bolesti'

Foto: OBŽ
1/4
21.08.2023.
u 16:07

Afrička svinjska kuga do danas je zabilježena u 441 objektu u Vukovarsko-srijemskoj te u tri objekta u Brodsko-posavskoj županiji

Afrička svinjska kuga se na području istoka Hrvatske pojavila prije gotovo dva mjeseca, a do danas je zabilježena u 441 objektu u Vukovarsko-srijemskoj i u tri objekta u Brodsko-posavskoj županiji. Svjesni opasnosti koju za hrvatsko svinjogojstvo nosi ova bolest, kao i činjenice da se trećina uzgajivača svinja nalazi na području Osječko-baranjske županije, župan Ivan Anušić je u suradnji sa stručnim službama Ministarstva poljoprivrede, HAPIH-a i Županije održao radni sastanak.

Održana je potom i koordinacija sa svim gradovima i općinama na području Osječko-baranjske županije kako bi osvijestili važnost prevencije i zaštite. Upravo je edukacija o prevenciji, istaknuto je, ključna za podizanje razine zaštite, ali i sprječavanje širenja ove bolesti. U tijeku je provedba niza mjera, i to od općinske, gradske i županijske do nacionalne razine i resornih institucija poput Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, kao i samih uzgajivača.

VEZANI ČLANCI:

- Zaključci koordinacijskog sastanka su očito ozbiljno shvaćeni i provode se na terenu. Dobar odaziv gradonačelnika i načelnika kao i samih uzgajivača na edukacije pokazuje odgovornost naših ljudi koji su se ozbiljno prihvatili posla u zajedničkoj borbi protiv ove opasne bolesti. Očekujem da se i u preostalim općinama i gradovima provedu intenzivne razmjene informacija i dodatne edukacije lokalnih uzgajivača radi učinkovitije borbe protiv afričke svinjske kuge i sprječavanja njenog daljnjeg proboja – istaknuo je župan Anušić.

 Već četvrtu godinu za redom, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu provodi kampanju Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) „Zaustavimo afričku svinjsku kugu“.  HAPIH je aktivno uključen i u Nacionalni krizni stožer te u koordinaciji sa svim tijelima sudjeluje u suzbijanju ove bolesti. Stručnjaci Centra za stočarstvo i Centra za sigurnost hrane su već održali edukacije u Đakovu, Antunovcu, Donjem Miholjcu, Strizivojni, Čemincu, Vuki, Marijancima, Viljevu, Podravskoj Moslavini, Belom Manastiru…

- U tijeku su edukacije u Osječko-baranjskoj i Brodsko-posavskoj županiji, a u pripremi su i one u Vukovarsko-srijemskoj i Sisačko-moslavačkoj te krajem kolovoza u Istarskoj županiji. Pozivam i druge zainteresirane načelnike i gradonačelnike da nam se jave kako bi dogovorili stručna predavanja i na njihovom području. Cilj nam je doseći svakog uzgajivača – kazala je Darja Sokolić, ravnateljica HAPIH-a.

Edukacije daju odgovor na pitanja koji su znakovi bolesti, kako se širi, može li se prenositi zaraženim mesom, zašto se usmrćuju zdrave životinje, kako će se nadoknaditi šteta, zašto je važna kategorizacija i druga. Odgovori na aktualna pitanja nalaze se i na informativnom letku koji je izradila Osječko-baranjska županija i koji su tijekom prošlih tjedana podijeljeni u kućanstvima diljem županije.

VIDEO Benzinska počela prodavati i kruh: 'Peklo se preko noći'

Komentara 2

SS
sokac sa drave
08:25 22.08.2023.

Uvozn lobi dobro placa,nista vam netreba samo pripremite lovu mi cemo vam sve dovesti na noge.Je daje skupo ali mora se jesti.

SA
samader
17:35 21.08.2023.

Slavonci, evo vam izdajice..on se bori za svoju poziciju a ne za svoj narod

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije