ŽUPANIJSKA BOLNICA ČAKOVEC

Župan daje negativno mišljenje na izbor ravnatelja

storyeditor/2024-09-09/PXL_170424_113196310.jpg
Vjeran Žganec-Rogulja/Pixsell
09.10.2024.
u 16:50

Mi Međimurci moramo se oduprijeti porobljavanju institucija, kaže Matija Posavec

– Argumentirano ću dati negativno mišljenje na izbor novog ravnatelja bolnice, pa neka ministar zdravstva pokaže koliko mu je stalo do našega zdravstva i građana – rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec nakon što je za novog ravnatelja Županijske bolnice Čakovec novo Upravno vijeće, u kojem većinu imaju predstavnici države, izabran Nikola Hren. Posavec tvrdi da članovi UV-a koji je imenovao HDZ na razgovoru s kandidatima Hrenu, inače bivšem kandidatu HDZ-a za zamjenika župana, nisu postavili ni jedno pitanje o viđenju razvoja bolnice. Smatra da je reforma zdravstva u posljednjih godinu dana državi služila isključivo za preuzimanje osnivačkih prava i imenovanje stranački podobnih članova upravnih vijeća i ravnatelja. Novi bi ravnatelj, kazao je, trebao imati završeno stručno usavršavanje iz upravljanja u zdravstvu. – Nisu poštovane ni odredbe da se s vlasnicima i dosadašnjim osnivačima konzultira o razvoja zdravstvenog sustava – rekao je Posavec. Prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, za izbor ravnatelja treba pribaviti prethodno mišljenje jedinice regionalne samouprave. Župan je najavio da će dati negativno mišljenje, a od Upravnog vijeća tražit će da dostave obrazloženje izbora novog ravnatelja. Još nije, dodao je, stigao odgovor na zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o zdravstvenoj zaštiti poslan Ustavnom sudu.

– Mi Međimurci moramo se oduprijeti porobljavanju institucija na svom području. Otkad sam župan, nikada to nisam dopuštao i strogo sam vodio o tome računa. U županijskoj administraciji pročelnici upravnih odjela, kao i direktori ustanova, poduzeća i trgovačkih društava koja su pod županijskom odgovornošću, nisu članovi nijedne političke stranke. S druge strane, apsolutno sve državne institucije vode HDZ-ovci – zaključio je Posavec koji se nada da se neće zaustaviti pokrenuti projekti, ukidati odjeli ili spajati s drugim bolnicama. Nova predsjednica Upravnog Vijeća bolnice Antonia Marodi Medvedec tvrdi da cijela ta priča o vlasništvu nad bolnicom i ravnatelju zapravo skreće pozrnost s onoga što je važno, a to je da pacijenti i dalje imaju kvalitetnu i dostupnu zdravstvenu zaštitu. – Upravno vijeće je predložilo N. Hrena za novog ravnatelja jer su upravljačkom dijelu bolnice potrebne promjene, a on ima znanja i iskustva u upravljanju financijama, ljudskim resursima, organizacijom rada, vođenjem projekata, javnom nabavom i drugim procesima koji su bitni za veliki sustav – kazala je. Hren, pravnik po struci, dosad je bio predstojnik područnog ureda HZZ-a u Čakovcu.

GALERIJA Pogledajte tajanstveni brod koji je usidrio kraj Dubrovnika uoči summita: Službeno služi za sport i zabavu

storyeditor/2024-09-09/PXL_170424_113196310.jpg
1/4

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije