Bandićevi rezovi

'Ako budemo kaj privatizirali, Zagrepčani će imati prednost'

skupština
Patrik Macek/PIXSELL
30.08.2013.
u 20:38

Riječ utjehe - Važne komunalne usluga neće biti privatizirane niti će im rasti cijene

– Ako budemo kaj privatizirali, ponudit ćemo Zagrepčanima, koji imaju prednost u bilo kojem postotku privatizacije – kazao je gradonačelnik Milan Bandić na sjednici Gradske skupštine s temom restrukturiranja Holdinga. Za svih 25.000 zaposlenih u Gradu i Holdingu najavio je smanjenje plaća 10% te broja zaposlenih za isto toliko.

Kosor: Ovo je samo plan

– Ekspresna priprema za restrukturiranje i stavljanje na tržište nekih djelatnosti preduvjet je za opstanak Holdinga. To je moja najnepopularnija mjera u zadnjih 13 godina, ali i to netko mora napraviti. Uz to ide i drastična racionalizacija zaposlenih i u gradskoj upravi i u Holdingu – kazao je Bandić. Dodao je kako ipak nijedna važna komunalna usluga neće biti privatizirana te da neće rasti ni njihove cijene.

Prema prijedlogu uprave koji su zastupnici odobrili, na jednoj od idućih sjednica naći će se postupak podjele Holdinga i osnivanja sedam zasebnih trgovačkih društava. Plan je da se AGM, Čistoća, Gradsko-stambeno komunalno gospodarstvo, Robni terminali, Vodoopskrba i odvodnja, Tržnice i Zrinjevac osnuju kao zasebna trgovačka društva, što je preduvjet za neki oblik privatizacije.

– Za neke segmente današnjeg poslovanja privatizacija je poželjna opcija. No, postoje i drugi načini poslovne konsolidacije kao što su koncesije te javno-privatno partnerstvo – istaknula je dogradonačelnica, ekonomistica Sandra Švaljek. Predsjednik Skupštine Darinko Kosor poručio je kako su zastupnici ovime samo dali zeleno svjetlo upravi da pripremi izdvajanje nekih društava.

– Ako u budućnosti donesemo plan izdvajanja, to neće odmah značiti prodaju ni privatizaciju već će u slučaju da uprava to i bude željela takvu odluku opet morati dati nama na glasanje – kazao je Kosor. Predsjednik Uprave holdinga Slobodan Ljubičić poručio je kako tvrtka nije pred bankrotom, ali da se trebaju uvest ekspresne mjere.

– Svaki mjesec od nas ćete imati prilično nezgodne prijedloge, no takve mjere moramo uvesti jer je to budućnost – kazao je Ljubičić.

Mnogo je vremena posvećeno pogledu u prošlost te tomu tko je kriv za sadašnje stanje u Holdingu koji ubrzo mora podmiriti 3,2 milijarde kuna obveza, ali i koji zapošljava 11.626 osoba. Gradonačelnik je kazao i kako je sastavljen popis svih političkim intervencijama zaposlenih osoba u Holdingu.

– Nećete dobiti popise ljudi. Nećemo raditi cirkus i zabavljati javnost, no svaki će zastupnik moći vidjeti popis s imenima i prezimenima tko je putovao u San Francisco i zašto, kome je išlo 906.000 kuna za jačanje koalicijskog potencijala te koliko je kupljeno mobitela i automobila – kazao je Bandić.

Prodaja zemljišta

Zastupnici su odobrili Holdingu i da Gradu proda zemljišta Gredelja i Zagrepčanke koja je od njega kupio 2008. U transakcijama prodaje i ponovne kupnje predviđa se gubitak od 68 milijuna kuna.

>>Bandić: Tko je bio u San Franciscu na račun Holdinga i zašto?

>>Bernardić podržao Bandića: Želim novoj upravi puno sreće

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije