Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NIJE LAKO

Amerikanac plaća 900 eura najam u Zagrebu: Svaki put kada promijenim stan, stanarina raste

Pogled na Zagreb tijekom tmurnog dana
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/3
05.03.2024.
u 12:10

Carrie Bradshaw indeks, koji je dobio ime po junakinji serije Seks i grad, stavlja Zagreb u sam vrh nepriuštivosti zajedno s Budimpeštom, Pragom i Lisabonom

Nije lako biti samac i plaćati najam, pokazuje to Carrie Bradshaw indeks omjera plaća i cijena najma za samce u 35 europskih gradova. A Zagreb se nalazi na tom popisu na neslavnom četvrtom mjestu. Najam stan od 36 metara kvadratnih na Trešnjevki iznosi 600 eura, a agent za nekretnine Antonio Študel vjeruje kako će brzo biti iznajmljen.

"Što se tiče ovog stana ja bi rekao da bi bilo potrebno svega tri do pet gledanja da nađe svog najmoprimca", kazao je za RTL. A na pitanje koliko su cijene rasle, odgovorio je: "Reklo bi se da je u proteklih godinu došlo do rasta cijena 15 do 20 posto u protekle dvije godine".

Carrie Bradshaw indeks, koji je dobio ime po junakinji serije Seks i grad, stavlja Zagreb u sam vrh nepriuštivosti zajedno s Budimpeštom, Pragom i Lisabonom.  "Na Zagreb postoji pritisak na najam već godinama. Od hrvatskih studenata, stranih studenata, stranih radnika, mladih ljudi koji su ne mogu priuštiti nekretninu. Ponuda je desetkovana. Iako nam se čini da se gradi posvuda, ne gradi se dovoljno“, objašnjava Lana Mihalinac Knežević iz Udruženja poslovanja nekretninama HGK.

Porast cijena osjete i stranci. Digitalni nomad, Amerikanac Steve plaća 900 eura za 72 četvornih metara.  "Svaki put kada promijenim stan, stanarina raste. Nije samo zbog inflacije. Promijenio sam veličinu stana. Narasla je stanarina. I čini se da će i dalje rasti", kaže Steve Tsentserensky za RTL.

VIDEO: Ukrali joj skupi bicikl, sad ima neočekivanu ponudu lopovu: 'Nemam kako ići na posao...'

Ključne riječi

Komentara 2

GL
globalsolutions
13:13 09.03.2024.

Malo još i plaća, kad lupe porez na nekretnine odu cijene još 30%, zato neka plati odmah bar za godinu dana unaprijed.

PV
prcko.vita
12:33 05.03.2024.

Dobro je zaključio, stanarine će i dalje rasti. To je normalno. Mi smo dio EU-a. Mi smo bili dio Šengen obitelji dok nismo dobili ministra policije koji se ne brine za sigurnost građana. Čim Domovinski pokret osvoji vlast migranti su prošlost. Prioritet Domovina Hrvatska.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije