Sirotinjsku ribu kraljevskog okusa Vikinzi su žvakali tijekom dugih plovidbi u ranom srednjem vijeku, no kod nas se ova zahtjevna riba najčešće priprema na dva načina – na bijelo i crveno. Naime, bijelo meso bakalara omiljena je delicija kojoj ovih blagdana neće moći odoljeti ni mnogi Zagrepčani, a koja će se na Badnjak i na Božić naći i u ponudi brojnih restorana.
Badnjak najjači dan
U restoranu “Kod Pere” tradicija posluživanje bakalara seže u daleku 1967. godinu, a poslužuju isključivo suhi bakalar čija priprema počinje dva dana ranije, a velika porcija stoji 70 kuna.
– Desetljećima je Badnjak u našem restoranu najjači dan i bakalar je postao više od samog obroka, postao je tradicija – rekao je vlasnik Ivan Miladin, koji je u restoranu nastavio tradiciju svog oca.
Na adresi Mlinovi 28, u restoranu Okrugljak, također teku užurbane pripreme kako bi sve bilo spremno za blagdane.
– Radimo ga na bijelo i na crveno, a imamo i pjenicu od bakalara. Porcija je 70 kuna – objašnjava šef sale Mladen Mišković i dodaje da bakalar mogu dostaviti i na kućnu adresu ako je riječ o većim količinama.
A bakalar s kaparima, slanim inćunima, porilukom i pestom od peršina svojim će gostima pripremiti i Antonio Šelendić, šef kuhinje u restoranu Baltazar. Porcija je 90 kuna, no dostavu na kućnu adresu nemaju.
Tri puta mijenjati vodu
I dok će se mnogi odlučiti za varijantu “u restoran na gotovo”, ima i onih koji se će rado uhvatiti u koštac s ovom zahtjevnom namirnicom. Naime, prije kuhanja ribu treba dobro izudarati i staviti u vodu, koja se pak mora mijenjati tri puta na dan, kako bi omekšala i postala pogodna za pripremu pjene, paštete, na lešo ili za brudet. Mnogima je to nepotrebna gnjavaža pa radije odu u restoran gdje su sigurni da će dobiti vrhunski pripremljen obrok.
– Bakalar je omiljen za blagdane. Cijena je 60 kuna, a također ga dostavljamo – poručili su u restoranu Kvatrić.
...a što bi bilo zahtjevno...vjerojatno novinaru koji ne zna speći ni dva jaja na oko... ...treba samo započet...niš posebno uz današnje dostupne recepte i dobar suhi bakalar nema problema...