Božićni veganski meni

Vjerovali ili ne, postoji veganska verzija sarme. Imamo recept za nju!

Božićni veganski meni
Marko Lukunić/Pixsell
22.12.2020.
u 15:31

„Ponekad se dogodi da ljudi zalutaju, najedu se, pa se iznenade kad shvate da su u veganskom restoranu“, govori Dalibor Marić, vlasnik poznatog restorana Vegehop koji je samo za vas pripremio tri posebna božićna recepta

Tradicionalni božićni jelovnik u veganskom obliku – do prije nekoliko desetljeća mnogi bi rekli da je tako nešto nemoguće i smatrali bi vas ludim. Međutim u restoranu Vegehop dokazuju drugačije već 20 godina, koliko ovaj restoran postoji u centru Zagreba. Kombinirajući ekološki uzgojenu biljnu hranu, u Vegehopu se na mnogo načina razmišlja i djeluje „zeleno“ te dokazuje kako veganski Božić itekako može biti namirnicama bogat i ukusan blagdan.

Dalibor Marić vlasnik je veganskog restorana Vegehop. Osim što je poduzetnik, naziva se i veganskim misionarom kojemu je cilj proširiti svijest o veganstvu. Vegetarijanac je 31 godinu, a vegan nešto više od godine dana. Iako se u 2020. godini veganski restoran čini kao oblik ponude koji bi svaka metropola trebala imati, prije 16 godina kada je Marić postao Vegehopov četvrti vlasnik, to se pokazala kao riskantna, ali vizionarska ideja. U početku je Vegehop bio jedini vegetarijanski restoran u Zagrebu, a danas se brendira kao veganski restoran s bogatim veganskim jelovnikom za svačiji ukus.

„Glavni grad Hrvatske kao velika turistička destinacija vapi za mjestima poput našeg, jer je tu i potražnja. Nama konstantno turisti dolaze i traže veganski restoran. Uvriježeni su stereotipi da  vegetarijanci i vegani, kada maknete ražnjić, sarmu ili nešto treće, „pasu“ priloge“, komentira Dalibor Marić.

„Vegani imaju isto svoja glavna jela. Zato sam izuzetno ponosan što imamo i vlastitu sarmu, cordon bleu, ražnjiće, pa i ćevape. Ponekad se dogodi da nam ljudi zalutaju, najedu se, pa se iznenade kad shvate da su u veganskom restoranu. Naša jela imaju sličan izgled i miris drugima, a okus seitana podsjeća na meso. Ne moramo se danas ničega odricati, imamo sve. A s druge strane dobili smo puno i naš će nam organizam biti zahvalan. Kao i planet Zemlja“, nadodaje.

Veganizam i vegetarijanizam bili su donedavno poznati kao manjina unutar manjine, no i u Hrvatskoj  se trendovi mijenjaju u skladu sa svjetskima. Tako broj ljudi čija se prehrana temelji na biljnim namirnicama raste. Iako neslužbeno, pretpostavke su da je u Hrvatskoj oko 3,7 posto stanovništva vegetarijanci i vegani.

Dalibor Marić i Željka Kisić
Foto: Marko Lukunić/Pixsell

Željka Kisić voditeljica je kuhinje i restorana Vegehop. U ugostiteljstvu je 15 godina, a upravo ju je bogata ponuda Vegehopa nagnala da s vegetarijanske prijeđe na vegansku kuhinju. „Shvatila sam da mi ne trebaju nikakvi životinjski proizvodi. Sve je dostupno upravo u veganskoj opciji. Naši meniji u restoranu osmišljeni su davno i na njima su radili nutricionisti. Koncipirani su da budu bogati nutrijentima i da sadrže sve potrebno u jednom obroku“, govori voditeljica Kisić.

„Primjećujemo da ljudi za vrijeme blagdana naručuju puno božićnih kolača i božićne menije koje tih dana radimo. To su sve klasični i tradicionalni recepti, svima poznati“, komentira voditeljica restorana i kuhinje. „Tradicije s koljena na koljeno prenose neke principe i mladi misle da su to ideje koje se trebaju slijediti. Međutim, već odavno postoji osvještenje u nekoliko stotina milijuna ljudi na svijetu koji su vegetarijanci. To nije mali broj, još kad bi nas se sve povezalo i stavilo na jednu površinu, bili bismo skoro veličine kao i Europska unija, a to je onda vrlo moćna unija“, nadodaje vlasnik Vegehopa.

Sastali smo se s ovo dvoje članova restorana kako bismo pokazali da se tradicionalni božićni jelovnik, omiljen u skoro svih Hrvata, može jesti ukusno i na veganski način. Donosimo ukusni božićni meni koji je posebno za vas pripremio ovaj restoran. Čips od kelja kao predjelo, veganska sarma s prilozima koja predstavlja glavno jelo, a za slatki kraj ne smiju se zaboraviti božićni kolačići čija je izrada toliko jednostavna da ćete se iznenaditi! U slast!

Čips od listova kelja
Foto: Marko Lukunić/Pixsell

Predjelo - Čips od listova kelja

Sastojci:
10 velikih zelenih listova kelja
50 g indijskih oraščića
0,5 dcl maslinovog ulja
1 dcl vode
Mala žličica himalajske soli

Postupak:
Najprije s listova kelja trebamo odstraniti korjenaste dijelove, potom ih dobro isprati. Od indijskih oraščića, vode, ulja i soli te uz pomoć blendera radimo gustu smjesu. Zatim listove kelja uranjamo u smjesu i dobro ju utiskujemo u pore. Kad smo s tim procesom gotovi, listove kelja stavljamo na sušenje na temperaturi od 35 Celzijevih stupnjeva u trajanju između 16 i 18 sati. Idealno bi bilo u dehidratoru, ali je moguće i u običnoj pećnici koja ima ventilator. Kad se listovi osuše, spremni su kao savršeno i ukusno predjelo. 

Veganska sarma s bogatim prilozima
Foto: Marko Lukunić/Pixsell

Glavno jelo - Veganska sarma s pireom od bundeve i leće, korjenastim povrćem i grissinima

Sastojci:
4 velika lista kupusa
200 g kuhane integralne riže
50 g tempeha
20 g dimljenog tofua
2-3 žlice ulja
1 poriluk
2 dcl pasirane rajčice
Začini po želji - crvena paprika, kurkuma, sol, lovor list, crni papar u zrnu

Postupak:
Na ulju najprije prodinstati pola poriluka, sjeckani tempeh i tofu. U to umiješati začine te dodati rižu i dobro promiješati. Smjesom puniti listove kupusa i zamotati sarme.
U drugom loncu na malo ulja prodinstati sjeckane listove kupusa i pola sjeckanog poriluka. Dodati par zrna papra i par listova lovora. Preliti s 2 dcl pasirane rajčice i 1 dl vode. Na to složiti sarme i kuhati 40 minuta do sat vremena.

Pire od bundeve i crvene leće

Sastojci:
1 velika bundeva
250 g crvene leće
Začini: sol, kurkuma, bijeli papar

Šarolikost boja i okusa glavnog veganskog jela za Božić
Foto: Marko Lukunić/Pixsell

Postupak:
Bundevu preliti vodom, pri kraju kuhanja dodati crvenu leću i začine. Izmiksati štapnim mikserom te poslužiti preliveno s bučinim uljem i bučinim sjemenkama.

Korjenasto povrće

Sastojci:
200 g mrkve
200 g celera
200 g cikle

Postupak:
Povrće nasjeckati na male kockice, posoliti i zaliti maslinovim uljem te peći u pećnici na 180 Celzijevih stupnjeva oko 15 minuta. Začiniti po želji.

Grissini

Sastojci:
750 g pšeničnog griza
65 g polubijelog brašna tip-850
30 g kikirikija
20 g crnog sezama
0,5 dcl suncokretovog ulja
Sol, kvasac
 

Postupak:
Samljeti kikiriki i sve skupa zamiješati s toplom vodom u malo tvrđu smjesu. Ostaviti da odstoji pola sata. Smjesu razvaljati te rezati nožem na trakice, potom pržiti u dubokom ulju.

Božični kolačići na veganski način
Foto: Marko Lukunić/Pixsell

Desert – Božićni kolačići

Sastojci:
Mljeveni keksi po želji
Aroma ruma
Kokos i kokosov maslac
350 g glatkog brašna
200 g veganskog margarina
3 žlice sojinog vrhnja
5 žličica smeđeg šećera u prahu
Pola žlice praška za pecivo

Postupak:
Sve sastojke zamiješati i ostaviti u frižideru na sat vremena da se arome spoje. Poslije smjesu razvaljati, raznim kalupima napraviti različite oblike te peći u pećnici 10 minuta, do nekoliko minuta na temperaturi od 150 Celzijevih stupnjeva. Dok su kolačići još topli posipati s cimetom.

Sadržaj nastao u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba.

Želite prijaviti greške?