SLJEME

Crveni spust ipak zatvoren!

04.01.2003.
u 00:00

* Građanima se moram ispričati jer im ovakav Crveni spust jednostavno ne mogu otvoriti, jer se prirodni snijeg otopio - kaže D. Žiljak, direktor poduzeća Sljeme - Medvednica

Oko petstotinjak zagrebačkih osmoškolaca, članova sedam gradskih skijaških klubova jučer je na temperaturi neuobičajenoj za siječanj učilo prve skijaške finese na sljemenskom Crvenom spustu. Ipak, taj će spust danas i sutra biti zatvoren jer prirodni se snijeg otopio, a njegovom umjetnom inačicom posuti su tek manje strmiji dijelovi staze - gdje klinci nesmetano uče skijati.

- Žao mi je zbog ovakvog vremena jer stvarno se mučimo da građanima osiguramo uživanje na Sljemenu. Za sada imamo četiri topa za umjetni snijeg, ali ćemo ubrzo dobiti tri dodatna. To bi trebalo biti dostatno za kompletno posipanje staze, a do tada ovisimo o vremenu - objasnio je Dragutin Žiljak, direktor trgovačkog poduzeća Sljeme - Medvednica.

Žiljak kaže da je Crveni spust djeci otvoren svakim radnim danom u tjednu, a trosjedežnicu uključe da djecu vrate na vrh staze:

- Tijekom školskih praznika prijevoz trosjedežnicom za djecu je besplatan. Odbacimo ih do posutih dijelova staze, dostavimo im sokove i hranu, te ih po završetku treninga vratimo na vrh. Tada ih autobusima vraćamo kućama. No građanima se moram ispričati jer im ovakav Crveni spust jednostavno ne mogu otvoriti!

Ipak, instruktorima skijanja nije previše smetalo toplo vrijeme i manjak snijega.

- Ovdje skijam već trinaestu godinu, pa dobro poznajem Sljeme - tada i sada. Ukratko, pozitivne su razlike i više nego očite, a mjerodavne treba pohvaliti za sve što su učinili. Naravno, time ih treba potaknuti da učine još više. Znate, umjetni je snijeg poput betona - kada se jednom posipa nema tog juga, visoke temperature ili kiše što će ga uništiti. Prema tome, nedostaje nam samo još malo topova da sve bude idealno - rekao je instruktor skijanja Saveza učeničkih sportskih klubova Davor Lukačević, koji je upravo svojoj grupi klinaca objašnjavao kočenje u skijanju, takozvanu "ralicu".

A djeca? Djeci je bilo i više nego dobro, štoviše - nitko se od njih kasnije nije htio vratiti kući.

- Volim skijati! Već znam jako puno, mogu se spustiti i napraviti "ralicu", jedva čekam ponedjeljak da se opet skijam - ushićeno je uzviknula sedmogodišnja Tea, koja je umjetni snijeg što se širio u malenom krugu oko nje doživjela poput Alpa u najsnježnijim danima.

D. Klobučar

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije