KONFERENCIJA ZA MEDIJE

Cijeli razred u zagrebačkoj školi se ispisao zbog vršnjačkog nasilja, Grad: 'Škola je napravila sve što propisi dopuštaju'

Prazna učionica
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/8
Autori: Hina, Ida Balog
09.09.2024.
u 16:03

Prije ove konferencije ovdje su prvašići i njihovi roditelji održali i priredbu. Oko stotinu tisuća đaka jutros je sjelo u školske klupe, neki od njih i prvi puta, točnije 8000 prvašića, istaknula je Danijela Dolenec.

Zagrebačka dogradonačelnica Danijela Dolenec te pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade Luka Juroš, u povodu prvog dana nove školske godine, u prostorijama osnovne škole Kajzerica, održali su konferenciju za medije. 

– Prije ove konferencije ovdje su prvašići i njihovi roditelji održali i priredbu. Oko stotinu tisuća đaka jutros je sjelo u školske klupe, neki od njih i prvi puta, točnije 8000 prvašića – istaknula je Danijela Dolenec. Tom je prilikom, uime Grada Zagreba i čestitala svim učenicima i njihovim roditeljima te im zaželjela uspješan nastavak školovanja. 

– Mi u Gradu nastojimo napraviti sve da škole budu što sigurnija i poticajna okruženja, da djeca ovdje žive sretna djetinjstva. Mi smo već nešto više od tri godine, od kada smo preuzeli vlast, nadležni i za vrtiće te, u suradnji s Ministarstvom obrazovanja i za srednje škole i ono što, bez lažne skromnosti, možemo reći da smo do sad pokazali da nam je do odgoja i obrazovanja djece u metropoli izuzetno stalo – kazala je. 

Dodala je i kako je Grad u tom periodu uložio više od 250 milijuna eura samo u izgradnje, dogradnje i uređenje školskih te vrtićkih objekata na području metropole, a tu su i uvođenje produženih boravaka, borba protiv vršnjačkog nasilja te inkluziji djece s teškoćama u razvoju. 

– Do sada smo otvorili 23 vrtića i škola, u tijeku su radovi na osam vrtića i četiri škole, a njihova ukupna vrijednost je 80 milijuna eura. Nastavit ćemo prioritetno ulagati dok god nećemo moći reći da u svakom gradskom kvartu, u svakoj školi, djeca imaju dobre uvjete i sve što im je potrebno da vrijeme ondje provode na siguran i poticajan način – naglasila je. 

Posebno se osvrnula i na temu inkluzije djece s teškoćama u razvoju u vrtiće i škole, podsjetivši kako je Grad lani usvojio akcijski plan za inkluziju kojim su se obvezali na unaprjeđenje rezultata, ali i na suradnju s drugim nadležnim institucijama. 

– Što se tiče vrtića, samo u jednoj godini napravili smo ogroman iskorak. Konkretnije, samo na posljednjim upisima upisali smo čak 50 posto više djece s teškoćama nego lani. Da bi se tako nešto postiglo cijeli sustav mora biti uključen, informiran, mora imati podršku, a da bi vrtići mogli normalnu funkcionirati u takvoj situaciji, zaposlili smo 121 dodatnu osobu – kazala je Dolenec. 

U školama je pak, dodala je, situacija drugačija jer Grad Zagreb nije u potpunosti nadležan za zapošljavanje, a gdje se djeca s teškoćama uključuju u redovne razrede te se formiraju posebna razredna odjeljenja. 

– Napravili smo plan da u godinu dana, u ovom slučaju za 20 posto, povećamo broj škola koja nude posebna razredna odjeljenja. Radi se konkretno o 18 škola, od kojih su većina osnovne škole, a jedan od primjera je i OŠ Kajzerica – dodala je. 

Osvrnula se i na temu prevencije i borbe protiv vršnjačkog nasilja istaknuvši kako u Zagrebu, pa tako i u Hrvatskoj, škole često nisu adekvatno ekipirane da se nose sa situacijama kada se pojavi neki oblik međuvršnjačkog nasilja. 

– To smo eksplicitno tematizirali i u suradnji s UNICEF-om pokrenuli projekt suzbijanja međuvršnjačkog nasilja, koji je prije petnaestak godina uspješno proveden na nacionalnoj razini. Sada ga vraćamo, osuvremenjujemo, uključujemo digitalne oblike nasilja i dat ćemo svu moguću podršku školama. Koncipiran je tako da gradska ustanova Luka Ritz koja sada ima nove ekspanzije, zapošljavanja i novi centar koji otvaramo na zapadu, da bude tip podrške školama u kojima se slučajevi pojave – naglasila je Dolenec. 

Okupljenima se obratio i pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade Luka Juroš te na samom početku svima zaželio uspješan početak nove školske godine. 

– Ova školska godina počinje s vrlo uzbudljivim promjenama. Između ostalog, po prvi puta će se u Zagrebu provesti i online upisi u škole, raspisat ćemo natječaj za dodjelu potpora darovitim učenicima, uveli smo i novi projekt vezan uz aktivnosti učenika u školama, a više od 120 škola đacima će pružiti priliku da sami rješavaju probleme u svojoj zajednici i to kroz predmet građanskog odgoja i obrazovanja – kazao je. 

Na formiranju novih razrednih odjeljenja za djecu s teškoćama, dodao je, radi od lipnja kada je identificirano 17 novih škola gdje su potrebna. 

– Prostore smo osigurali u lipnju, no do prije nekoliko dana nismo dobili suglasnost za formiranje posebnih odjeljenja u nekoliko zagrebačkih škola gdje su ona bila potrebna. Krajem prošlog tjedna napokon smo dobili, intenzivno smo na tome radili preko vikenda, a posebni razredni odjeli danas su počeli s radom u OŠ Kajzerica i OŠ Janka Draškovića gdje su zaposleni i edukacijski rehabilitatori. Nažalost, OŠ Augusta Šenoe preko vikenda nije stigla pronaći adekvatnu osobu, ali proces je u tijeku i očekujemo da će odjel početi djelovati kroz nekoliko dana – objasnio je Juroš. 

Odgovarajući na pitanja novinara osvrnuli su se i na slučaj jedne zagrebačke škole iz koje se zbog vršnjačkog nasilja ispisalo čak 15 učenika, točnije svi učenici jednog četvrtog razreda i to zbog učenika koji je, kako navode roditelji, zlostavljao ostatak razreda. Danijela Dolenec pritom je istaknula kako je ondje situacija eskalirala što je pokazalo da su unutar postojećih propisa i nadležnosti iscrpljene sve mogućnosti i da je odavno trebalo te propise mijenjati. 

– Škola je napravila apsolutno sve što joj propisi dopuštaju, Grad Zagreb, temeljem postojećih propisa, ima izuzetno ograničenu nadležnost u ovakvim slučajevima – nadovezao se Juroš te iskazao nadu da će nadležna ministarstva prilagoditi propise tako da škole imaju snažnije alate u sličnim situacijama.

Dolenec je dodala da je Grad Zagreb ukazivao i ranije u javnim savjetovanjima da školama treba dati jače ovlasti da postupaju u interesu djeteta. Posebno je istaknula potrebu jačanja mreže socijalnih radnika za škole, jer bi oni mogli ranije problem prepoznati i prevenirati.

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs izjavio je danas da su zagrebačka osnovna škola i socijalne institucije trebale žustrije reagirati kako problem vršnjačkog nasilja ne bi toliko eskalirao da je došlo do ispisivanja cijeloga razreda kojega je zlostavljao jedan učenik. S tim u vezi u Ministarstvu je sazvan sastanak s roditeljima i predstavnicima Grada Zagreba.

Za taj slučaj vršnjačkog nasilja javnost je doznala u ožujku kada je u medijima objavljeno da 15 učenika iz razreda jedne zagrebačke osnovne škole dva tjedna nije dolazilo na nastavu zbog jednog učenika koji ih zlostavlja i maltretira. Roditelji su tada angažirali i odvjetnicu kako bi riješili ovaj slučaj. Ona je navela kako se radi o dugotrajnom fizičkom, psihičkom i seksualnom uznemiravanju.

Odvjetnica Ana-Marija Vegar, koja zastupa roditelje, ustvrdila je da su roditelji u strahu za sigurnost svoje djece i očekuju da problem riješi prvenstveno škola koja prati učenika cijelo vrijeme i ima potrebne informacije. Roditelji ostale djece očekivali su da se učenika problematičnog ponašanja preseli u drugu školu, te poručili da će, u suprotnom, svoju djecu ispisati. 

Komentara 3

BA
Blokirani admin
00:44 10.09.2024.

Zavrsili zapocete Bandiceve projekte i to jedva , uskoro im nece ni trebat skole u Zagrebu , zato i forsiraju izgradnju Dumovca (za divlje svinje , pse i šišmiše i vrane ..Ova djeca sto su promijenila skolu , sutra ce pobjec iz disco kluba , sa stadiona , s posla na kojem im ne odgovara , u drugu zemlju , nikad se nece izborit za sebe ,zbog pametnih roditelja , ustani i bori se a ne jedan klinac otjera pun razred mozemovaca

Avatar neugodan
neugodan
13:51 09.09.2024.

Sve manje dijece sve vise vrtica i skola a mnoga ostanu neupisana.

Avatar barba_arba
barba_arba
22:35 09.09.2024.

Znači 2017 je rođeno 8.000 dičice u Zagrebu, puno manje nego ratne 1991e

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije