Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
suradnja CROZ-a i HDLU-a

Djelo Željka Kipkea: Nevidljivi gradovi Marca Pola osvanuli na zgradi kod petlje

storyeditor/2024-07-03/Kipke_2.jpg
Foto: HDLU
04.07.2024.
u 12:35

– Postavljena mreža izražava napetost između geometrijske racionalnosti i zamršenosti ljudskih života. Mapa gradova Marca Pola beskonačna je i neuhvatljiva, riječ je o metafori života i svijeta koja se širi prema snu i heterokozmosu znakova – istaknuo je Kipke

Mapa fiktivnih gradova koji nose ženske nazive iz mitološke i književne tradicije osvanula je ovih dana na zgradi tvrtke CROZ, a kod križanja Slavonske i Avenije Marina Držića zadržat će se šest mjeseci. Djelo nazvano "Nevidljivi gradovi Marca Pola" rad je slikara, filmskog autora, teoretičara i pisca Željka Kipkea, a postavljeno je u sklopu suradnje CROZ-a s Hrvatskim društvom likovnih umjetnika. Projekt je to započet još 2018., a zahvaljujući njemu pročelje zgrade dosad je krasilo 15 umjetničkih djela. Kipkeov rad pak odgovor je na temu "Sustav ideja", a prema riječima autora, odnosi se na jednu od mogućih shema nevidljivih gradova Marca Pola po knjizi Itala Calvina.

VEZANI ČLANCI: 

– Postavljena mreža izražava napetost između geometrijske racionalnosti i zamršenosti ljudskih života. Mapa gradova Marca Pola beskonačna je i neuhvatljiva, riječ je o metafori života i svijeta koja se širi prema snu i heterokozmosu znakova – istaknuo je Kipke. Jedan od najintrigantnijih hrvatskih postmodernih umjetnika, među ostalim, sudjelovao je 1989. na izložbi "Artist is Space" u New Yorku, a predstavljao je Hrvatsku i na Venecijanskom bijenalu 1993., kao i na onom kairskom dvije godine poslije. Objavio je nekoliko teorijskih tekstova i kritika o likovnoj umjetnosti i filmu, ali i o vlastitom radu. Objavio je šest knjiga, uključujući, primjerice, "Vodič kroz subterraneus" i "Čuvajte se imitacija", a također je autor eksperimentalnih filmova, među kojima su i "Nevidljive galerije". 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije