U PRERADOVIĆEVOJ 5

Do nedjelje stignete pogledati izložbu o dosad neispričanoj povijest hrvatskog paraplivanja

Zagreb: Otvaranje izložbe "Osam staza skrivenog okvira" o povijesti paraplivanja u Hrvatskoj
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/6
06.09.2024.
u 16:00

Izložbu možete besplatno posjetiti od 10 do 14 sati. U pet cjelina predstavlja razvoj i najveće uspjehe paraplivačkog sporta u Hrvatskoj.

Povijest Olimpijskih igara stvar je općeg znanja, a paraolimpijskih je manje poznata. Prve takve igre održane su za veterane Drugog svjetskoga rata 1948., a prve službene odvile su 1960. godine u Rimu. Paraolimpijske igre danas su elitni športski događaj za športaše iz različitih skupina invalidnosti i cilj im je isticanje športskih postignuća, umjesto invalidnosti. Pokret je dramatično narastao od svojih prvih dana pa je broj sudionika s 400 koliko se natjecalo u Rimu porastao na njih 4000 koliko se do nedjelje natječe na  XVII. Paraolimpijskim igrama u Parizu.

Među njima je i 22 hrvatskih parasportaša i parasportašica u šest sportova. Hrvati na ovim igrama sudjeluju od 1992. i ostvarili su zapažene rezultate, posebice u paraplivanju koje je jedan od najmasovnijih parasportova kod nas. Plivač Mihovil Španja je jedan od najtrofejnijih naših parasportaša od hrvatske neovisnosti. Španjine uspjehe možda ponove i ovogodišnji hrvatski predstavnici u ovoj disciplini Emma Mečić, Paula Novina i Dino Sinovčić. No, o povijesti paraplivanja u Hrvatskoj ne zna se dovoljno, baš je to bio motiv kustosici Hrvatskog športskog muzeja Martini Vargek za izložbu "Osam staza skrivenog okvira".

Naziv izložbe aludira na broj staza olimpijskog bazena. – Pripreme su trajale oko godinu i pol dana, a najteže je bilo skupiti informacije. Nije bilo pisanih izvora i sve je prikupljeno na temelju usmenih izvora i samih predmeta i medalja paraplivača i paraplivačica koji su mi ih čak i oni sami fotografirali – govori Martina Vargek, autorica izložbe koja je nastala u suradnju s  s Francuskim institutom, Hrvatskim paraolimpijskim odborom i Hrvatskim paraplivačkim savezom.

POVEZANI ČLANCI:

Izložba koju u Preradovićevoj 5 možete besplatno posjetiti od 10 do 14 sati sve do nedjelje, u pet cjelina predstavlja razvoj i najveće uspjehe paraplivačkog sporta u Hrvatskoj. Prva cjelina posvećena je povijesti Paraolimpijskog odbora, parasporta i paraplivanja u Hrvatskoj, dok pak iduća upoznaje posjetitelje s disciplinama u paraplivanju i sportskim klasama kojima se označavaju zaveslaji  i razredi tjelesnih oštećenja. Treća cjelina tematizira razvoj svjetskih i europskih prvenstava, a nakon toga posjetitelji upoznaju samu povijest Paraolimpijskih igara.

Zadnja dio izložbe nosi naziv "Ispred okvira" te donosi priču hrvatskim paraplivačima i paraplivačicama, sudionicima Paraolimpijskih igara. Izložba je audiodeskripcijom tekstova na hrvatskom i engleskom jeziku prilagođena slijepim i slabovidnim osobama. Tiskan je i letak izložbe na francuskom jeziku, a u suradnji s Hrvatskim savezom slijepih tiskan je katalog izložbe na brajici i uvećanom crnom tisku. Ova izložba je već predstavljena na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu i Osijeku, a svi oni koji do nedjelje ne stignu do Francuskog instituta moći će ju vidjeti krajem godine u Ilici na broju 13 u Hrvatskom športskom muzeju u čijem će se naći stalnom sastavu. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije