Skijaška sezona na Sljemenu

Dolaze Slovenci i Austrijanci jer je triput jeftinije nego kod njih

skijanje
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/7
07.01.2016.
u 13:30

Jednodnevni izleti privlače i Talijane, a prvi su put u ponudi i aranžmani za Medvednicu

Dok su ostali skijaši jurili sljemenskim Crvenim spustom pa se ponovno vraćali na vrh staze kako bi što više iskoristili noćno skijanje, koje je prekjučer bilo besplatno, Ana je vježbala na početku spusta. U tri metra, koliko bi se ohrabrila spustiti snježnom stazom, pala bi minimalno pet puta, ali neumorno je vukla svoj snowboard na početak.

Okrenuli se tržištu BiH

– Prvi put u životu susrećem se s ovakvim tipom zimskih radosti. Znam sanjkati, grudam se odlično, ali skije i snowboard druga su priča – objasnila je Ana, koja je na noćno skijanje došla u pratnji dvojice prijatelja, od kojih je jedan slavio rođendan. Htjeli su isprobati zašto je sport tako popularan, a na Sljemenu im se svidjelo toliko da su odlučili i unajmiti sobe u Snježnoj kraljici.

– Vježbat ćemo po danu, bit će lakše. Možda – rekla je sa smiješkom Ana te se nastavila spuštati po svojoj utabanoj stazici. Pokraj nje u tom je trenutku projurio petogodišnji Karlo Naletilić, kojeg su iz daljine, također na skijama, bodrili mama Jasna i tata Vlado.

– Naučio sam sve pokrete u školi skijanja. Inače idemo u Austriju, ali sad čekamo bracu pa smo ostali doma – pohvalio se Karlo, dok je njegov otac dodao kako svake godine provedu barem nekoliko dana na Sljemenu.

– Ovdje, baš kao i na svakom inozemnom skijalištu, skije i snowboard mogu se unajmiti na samoj stazi, a usput čak pojesti i koja kobasica, popiti kuhano vino – rekao je Vlado Naletilić te dodao kako u podsljemenskoj zoni također postoji mnogo iznajmljivača opreme. Od 60 do 200 kuna cijene su za dan korištenja snowboarda ili skija, ovisno o njihovu proizvođaču te činjenici ima li skijaš vlastite pancerice. Okrijepiti se uz stazu može već za deset kuna toplim napitkom. Vrh Medvednice na pola je sata vožnje od središta grada pa je šteta, kažu Naletilići, ne iskoristiti tu pogodnost.

Foto: Grgur Zucko/PIXSELL

Planina smještena toliko blizu velikog grada neobičnost je za one koji svoj zimski odmor provode na velikim skijalištima. Poznati po toj grani turizma, skijališta Slovenije, Italije i Austrije, mnogo su udaljenija od samih gradova, zbog čega ono sljemensko, kažu zagrebački turistički radnici, zasad funkcionira isključivo kao dio gradskog sadržaja.
Želeći popularizirati skijanje na Sljemenu, prvi je put agencija Atlas u svoju ponudu stavila i aranžmane na Medvednici. Svaki četvrtak u veljači i ožujku od 19 do 24 organizirat će noćno skijanje uz ski-učitelje, a večer će završiti u planinarskoj kući Stara lugarnica uz hranu, piće i glazbu.

– Uz noćno skijanje veže se i mogućnost noćenja u hotelu Tomislavov dom ili Snježnoj kraljici – kažu iz Atlasa te dodaju da im je ciljana publika domaća, ali su se okrenuli i BiH tržištu.

Više od 50 eura

Cijena noćnog skijanja inače je 70 kuna, dok dnevna karta za odrasle tijekom vikenda stoji 100 kuna, a u tjednu 70. Velika je to razlika u odnosu na inozemna skijališta s obzirom na to da je prosječna cijena dnevne skijaške karte u Austriji 3,6 posto viša nego prošle sezone. U regijama poput Kitzbühela, Soldena ili Ischgla prvi put premašila je 50 eura, dok se u jednoj od jeftinijih regija, Wenigzell u Štajerskoj, dnevno može skijati za 19,90 eura. Jedan dan skijanja u slovenskoj Kranjskoj Gori je 36 eura, a u talijanskoj Madonni di Campiglio 47. A dok noćenje po osobi na Zagrebačkoj gori stoji od 160 do 420 kuna, u inozemstvu se gotovo ne može pronaći ispod tisuću kuna.

– Blizina Sljemena prednost je za Zagreb, ali primat imaju susjedne zemlje s duljom skijaškom tradicijom – kažu iz TZ Zagreba, dodajući kako strane agencije još ne nude višednevne skijaške aranžmane. Stranaca ipak ima, kaže voditelj skijaških staza na Sljemenu Igor Žiljak, a dolaze upravo iz zemalja u koje Hrvati odlaze.

– Uz Austrijance i Talijane, najviše je Slovenaca, naročito iz Krškog, koji dolaze na jednodnevne izlete – zaključio je Igor Žiljak.

Komentara 14

BU
BubyZG
18:53 08.01.2016.

Jedina razlika između Kitzbuechela i Sljemena je, osim u cijeni ( Sljeme 10 EUR a Kitzbuechel 50 EUR ), u duljini staza - naime Kitzbuechel ih ima 34 puta više ( Sljeme 5km - Kitzbuechel 170km ). Dakle, dnevna karta bi na na Sljemenu trebala koštati manje od 2 EURA !!!

Avatar think pink
think pink
11:40 09.01.2016.

ovo je zaista bizarno - uspoređivati cijenu karte u kitzbuhelu i na sljemenu??? i "pametno" zaključiti kako je karta na sljemenu -povoljnija, jer je jeftinija!!! a pametni novinar se nije sjetio usporediti stotine kilometara staza u kitzbuhelu sa 4 kilometraa prejadne staze na sljemenu??? i čekanje na žicu koje na sljemenu traje pet puta duže. ukratko - katastrofa od teksta.

Avatar think pink
think pink
11:49 09.01.2016.

ovakvu besmsilicu od teksta može napisati jedino onaj tko nikad u životu nije vidio ni jedno drugo skijalište osim ove dvije stazice na sljemenu. na kojima se vozi 2-3 minute. i onda čeka 20 minuta na žicu. prestrašno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije