izvor brojnih legendi

Doživite svakodnevicu Zelingrada iz 13. stoljeća kroz izložbu

Zelingrad
Autor
Mateja Šobak/VLM
10.01.2014.
u 13:19

Izložbom Zelingrad – sedam stoljeća povijesti Muzej Zelina slavi 25 godina postojanja, ali i odaje priznanje svima koji su u 60godina radili na njegovoj obnovi. Zelingrad, 5 kilometara od grada Sveti Ivan Zelina, prvi put se spominje 1295., a od 17, stoljeća navodi se kao ruševina.

Vojna oprema i naoružanje vojnika, ali i svakodnevni život u kuhinji te prikaz, kroz fotografije i tekst, obnove starog grada od sredine 50-ih godina prošlog stoljeća do danas glavna je tema besplatne izložbe o Zelingradu koju zainteresirani Zelinčani, a i ostali stanovnici županije i Zagreba mogu razgledati na izložbi “Zelingrad – sedam stoljeća povijesti”.

– Izložbom Muzej Zelina slavi 25 godina postojanja, ali i odaje priznanje svim ljudima koji su u posljednjih šezdeset godina radili na njegovoj obnovi – objasnio je Josip Žigrović iz Turističke zajednice Svetog Ivana Zeline te dodao da je upravo to razlog što se zelingradska izložba može besplatno razgledati do kraja siječnja.

Zelingrad, koji se nalazi pet kilometara od samog centra Zeline, stoljećima je izvor brojnih priča i legendi.

– Prvi se put spominje 1295. godine, kad se u njemu nalazio kaštelan s kraljevskom postrojbom. Kroz povijest je promijenio mnoge vlasnike, a u najboljem je stanju bio za vrijeme Kerečenjijevih, kad je grad imao renesansne prozore, vodu te više dvorišta za potrebe posade, posluge, smještaj konja i stoke – rekao je Žigrović i dodao da se od 17. stoljeća Zelingrad prvi put spominje kao ruševina.

U takvom je stanju i danas, a kako je izgledao nekada, može se vidjeti i na maketama koje su također dio izložbe koja se svakog dana može vidjeti od 9 do 15 sati.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije