SPRIJEČENA TRAGEDIJA

Drama na Bundeku, zamalo se utopilo dijete: 'Obitelj je uočila da pluta na površini jezera'

Zagreb: Zbog zagađene vode zabranjeno je kupanje u jezeru Bundek
Luka Stanzl/PIXSELL
01.09.2024.
u 09:25

"Liječnička pomoć djetetu je pružena u Kliničkom bolničkom centru Zagreb, gdje je zadržano na hospitalizaciji, a zasad nije životno ugroženo", priopćila je policija.

U subotu, 31. kolovoza, oko 19 sati u Ulici Damira Tomljanovića Gavrana u Novom Zagrebu, na prostoru jezera Bundek, iz za sada neutvrđenog razloga maloljetno je dijete, neplivač, bez ičije pratnje ušlo u jezero, javlja zagrebačka policija.

"Protekom određenog vremena članovi obitelji i prijatelji uočili su dijete kako pluta na površini jezera, priskočili mu u pomoć i izvukli ga iz jezera. Liječnička pomoć djetetu je pružena u Kliničkom bolničkom centru Zagreb, gdje je zadržano na hospitalizaciji, a zasad nije životno ugroženo", priopćila je policija.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) navodi na svojim stranicama kako je utapanje u posljednjem desetljeću uzrok više od 2,5 milijuna smrti i među deset vodećih uzroka smrti djece i mladih u dobi od 1 do 24 godine u svim regijama svijeta. "Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, gotovo je 236.000 ljudi izgubilo život utapanjem u 2019. Preko 90% smrti od utapanja događa se u zemljama s niskim i srednjim dohotkom.

Prema posljednjim dostupnim podacima Eurostata, Hrvatska se u 2020. godini nalazila na 7. mjestu po dobno-standardiziranoj stopi smrtnosti od slučajnog utapanja. U posljednjih 10 godina (2012.-2021.) u Hrvatskoj prosječno godišnje od posljedica slučajnog utapanja umire nešto više od 80 osoba, od čega je 77% osoba muškog spola", navodi HZJZ. Na njihovim stranicama mogu se pročitati preporuke kako bi se smanjio rizik od utapljanja.

VEZANI ČLANCI:

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Idler 3
Idler 3
09:31 01.09.2024.

A jel mate podatke o broju neplivača vu HR ? Kolk školske djece nezna plivat i kaj se poduzima po tomu ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije