Romantični Zagreb

Film "Čokolada" mogao je biti snimljen i u Zagrebu

zagreb inside (1)
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
1/5
14.02.2011.
u 10:24

P. Zrinski, dan prije smrti, napisao je najdirljivije hrvatsko pismo

Koliko ste puta prošli Jelačićevim trgom, obratili pažnju na spomenik i pomislili da ste o njemu sve naučili u školskim klupama? No, što znate o njemu kao ljubavniku?

Ban Josip Jelačić imao je 46 godina kada je ugledao 15-godišnju Mađaricu Sofiju. Bila je to ljubav na prvi pogled, pa je on isprosio njezinu ruku. No, pričekali su do njezina 16. rođendana prije nego su se vjenčali. U ljubavi koja bi danas bila nezakonita Sofija je uz Jelačića ostala devet godina, do njegove smrti.

Zagrebačka "Čokolada"

Ovo je tek jedna od priča koju krije 'Romantični Zagreb', kakav će vam otkriti tijekom istoimenog razgleda grada Dora Fila i Iva Čaleta, duo turističkih vodiča pod imenom 'Zagreb Inside'.

- Toliko je divnih priča o parovima čija je povijest vezana uz Zagreb, a o njima malo znamo. Poznati film "Čokolada" mogao je biti snimljen u Zagrebu, a u glavnoj bi ulozi bio muškarac, otac književnika Augusta Šenoe – govori Dora, autorica razgleda.

Šenoin je otac otvorio u gradu dotad neviđenu slastičarnicu, s najfinijim kolačima, za kojima su Zagrepčani poludjeli. Nije teško zamisliti da je možda i svoju suprugu zaveo slasnom čokoladom.

A dok se čokoladom zavodilo, jabukom se prosilo. Na božićnom sajmu, ispred crkve sv. Katarine, mladić bi odabranici nudio jabuku, a ako bi ona prihvatila, za Božić bi cijela mladićeva obitelj odlazila "u snuboke".

- Nekad bi se tako u istoj kući susrele i dvije obitelji, pa je djevojka morala odlučiti – kazuje Dora, te objašnjava kako su se obitelji snubitelja osiguravale:
- Najteži bi se pregovori vodili oko miraza. Djevojka je morala dati novac, a ako bi se predomislila prije vjenčanja, morala bi vratiti dvostruko.

Na spoju Gornjeg i Donjeg grada, u Tkalčićevoj ulici, vladala je drukčija ljubav, ona koja se kupuje. Tamo su do sredine 30-ih godina bila legalna bludilišta.

Prekinute veze

Kraj Petra Zrinskog poznat je svima, ali ne i njegove posljednje riječi upućene supruzi Katarini u pismu dan prije pogubljenja, možda najdirljivijem hrvatskom pismu, prevedenom na nekoliko jezika.

- Piše joj da "bu mu sutra glavu sekli", te da mu oprosti ako ju je ičim povrijedio – objašnjava Dora te dodaje da razgled, simbolično, završava u – Muzeju prekinutih veza.

Ključne riječi

Komentara 1

ZV
Zvonimir555
11:10 14.02.2011.

14.02.2011. u 11:09h marija108 je napisao/la: : Dragi zagrepcijanci i vi koji volite Zagreb i Hrvatsku, sretno Valentinovo! Zelim Vam sretan Danasnji Dan, sa puno ljubavi i ostvarenih snova ! Zelim Vam Mnogo MIra i ljubavi na svim razimnama vasega drustvenog , radnog i obiteljskog Zivota! Volite i dozvolite da i vas drugi vole ! Budite svoji, i volite , i znajte da je LJUBAV , najjaca , pokretacka ENERGIJA koju je Bog nama dao ! Sretno Valentinovo, svima , koji znaju da ljubav pobjedjuje sve sile i snage , nepravde i nerazumijevanja! Svako dobro svima i mnogo uspjeha u zivotu te zdravlja mentelnog i fizickog !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije