HOĆE LI GA UREDITI?

FOTO Nekoć zagrebački ponos, danas šetalište za štakore u centru grada: Izbjegavaju ga i usred dana

Foto: Josip Mikačić/PIXSELL
1/37
28.07.2024.
u 08:00

Šećući prolazom kompleksa nazvanog po jednom od naših najvećih košarkaša u povijesti, miješaju se osjećaji od razočaranja i tuge zbog činjenice da mjesto nazvano po Draženu Petroviću ovako izgleda do ljutnje i gađenja jer ovakva propast traje već godinama, a osim neodgovornosti nadležnih, neodgovorni su i sugrađani koji ondje obavljaju nuždu po stubištu kao da je javni wc.

„Nekoć je ovdje bilo živo, Univerzijada nam je ’87 udahnula taj život u pluća grada, a sada nam treba hitna reanimacija“ slikovito opisuje gospodin Mirko koji je svojih posljednjih, kako kaže, pedeset i kusur godina provodi u belom Zagrebu. No, žalosti ga, dodaje, što od belog nije ostalo ni „b“ jer od devedesetih naovamo crna je sudbina pogodila brojna nekoć kultna mjesta u glavnom gradu. Jedno od njih je i Trg Dražena Petrovića, odnosno popularni Cibonin toranj, Draženov dom i okolne zgrade izgrađene upravo za potrebe Univerzijade prije nešto više od 35 godina.

Ipak, toranj visok 92 metra očekuju bolji dani. Kako smo ranije pisali, radovi na cjelovitoj obnovi tornja u punom su jeku. Postavlja se nova fasada i uređuje se interijer. U zdanje su 10 milijuna eura uložili novi vlasnici, koncert Agram, a prema ranijim planovima dovršetak radova očekuje se sljedeće godine. Glavni izvođač radova je firma Agram TIS koja se nalazi u sustavu tog koncerna, dok je tvrtka HANO izvođač rekonstrukcije pročelja poslovnog tornja. Neobična je stvar da se 6000 kvadrata pročelja obnavlja bez skele, što je ujedno i najteži dio zahvata jer skelu bi bilo prekomplicirano postaviti na tako prometnoj lokaciji.

Toranj uskoro u novom ruhu, a prolaz?

"Fasada je izvedena u tamnom čeliku, potpuno reflektivnom staklu i crnom granitu. Prozori na tornju nisu fiksni. Jedna od prednosti reflektirajućeg stakla jest što se u njemu odražava okoliš. Obod nebodera drži 26 armirano-betonskih stupova koji ga čine otpornim na jake potrese (do 7 stupnjeva po Richteru) i na udarac manjeg zrakoplova poput Cessne", napisao je specijalizirani građevinski portal Bauštela.hr o nekadašnjem simbolu Agrokora. On bi i u buduće trebao zadržati poslovnu namjenu. I dok je zbog toga većina Zagrepčana s kojima smo razgovarali zadovoljna, negoduju zbog stanja u kojem je ostatak kompleksa.

GALERIJA:

1/37

– Ne osjećam se uopće ugodno, a bome niti sigurno proći prolazom. Jeizvo je, smrdi i zapišano je – konstatira trešnjevčanka Antonija, a gotovo isto govori i njezina susjeda Petra. – Mračno je, užasno smrdi, nisam jednom zatekla i fekalije, narkomanske šprice i polupane boce alkohola – nabraja i pita se kako je moguće da jedan od simbola metrople koji je praktički u samom središtu grada tako propada.

– Zašto nikoga nije briga? – pita se. I uistinu, šećući prolazom kompleksa nazvanog po jednom od naših najvećih košarkaša u povijesti, miješaju se osjećaji od razočaranja i tuge zbog činjenice da mjesto nazvano po Draženu Petroviću ovako izgleda do ljutnje i gađenja jer ovakva propast traje već godinama, a osim neodgovornosti nadležnih, neodgovorni su i sugrađani koji ondje po stubištu obavljaju nuždu kao da je javni wc. O Ciboninom prolazu pisali smo nebrojeno puta, a nerijetko su ondje zalazili i štakori pa nam ni usred dana nije bilo ugodno prolaziti. Od nekoć bogate ponude lokala, ondje još posluje tek nekolicina njih. Na platou iznad, odnosno oko košarkaške dvorane slika donedavno također nije bila ništa bolja, a „krasili“ su je ili bolje rečeno nagrđivali i brojni grafiti.

POVEZANI ČLANCI:

No, izgledom ružno mjesto izrodilo je lijepu priču. Naime, tim iz Cibone uz domaće i strane prijatelje i suradnike, među kojima su i TikTok zvijezde, pokrenuo je subotama akciju čišćenja grafita s pročelja dvorane, a tijekom tjedana priključio im se velik broj volontera pa već sada vrijednim rukama ovog društva dvorana pomalo vraća sjaj. Dakako, unatoč hvalevrijednoj inicijativi, sljedeći na potezu treba biti i Grad Zagreb čija je nadležnost nad dijelom kompleksa. I na tom polju, konačno bi se, prema najavama trebao dogoditi pomak. Proljetos su nam, naime, s Radićeva trga odgovorili da je u tijeku izrada projekta sanacije i uređenja pješačkih i zelenih površina uz kompleks Cibona, obuhvata od površine u Ulici Florijana Andrašeca, Tratinskoj ulici te Savskoj cesti.

Uređuju oko prolaza, ali ne i prolaz

„Projekt bi obuhvatio sanaciju dotrajalih pješačkih površina, zamjenu postojeće neadekvatne urbane opreme, hortikulturno uređenje parkovnih i zelenih površina te njihovo ambijentalno osvjetljenje.“ naveli su u odgovoru ranije. Naknadno smo pitali i u kojoj je sada fazi projektna dokumentacija, koliko će sve iziskivati novca i vremena kao i u kolikoj će se mjeri obuhvatiti i problematičan prostor prolaza ispod kompleksa. Iz grada su nam potvrdili kako je projekt sanacije i uređenja pješačkih i zelenih površina uz kompleks izrađen.

VIDEO

"Planirana vrijednost investicije je 350.000,00 eura bez PDV-a, a planirana provedba sanacije i uređenja je 4 mjeseca". Popriličan minus je što uređenje Ciboninog prolaza nije uključeno u navedene radove, a što su nam priznali na Radićevom trgu. Ono što je poznato jest da radovi na uređenju okoliša oko Cibone neće početi prije nego se, nagodinu kako je planirano, ne dovrše radovi na uređenju nebodera, a koje vrši investitor, odnosno vlasnik objekta. Investicija će svakako biti potrebna i u dotrajalu sportsku dvoranu, a poslovno-sportski kompleks trebao bi se osvježiti tim više jer će u budućnosti postati jedno od sportskih središta grada jer krajem godine počinje dugo najavljivani projekt rekonstrukcije stadiona NK Zagreb u Kranjčevićevoj koji bi konačno trebao ponovno udahnuti život u taj dio kvarta kao što je to učinila Univerzijada 1987.

Komentara 12

ŽI
Živac
08:59 28.07.2024.

Vlasnik? Odgovornost? Strategija - plan? Beojni objekti su u vlasništvu gradova i države. Često se iznajmljuju po vezi za bagatelnu cijenu a nitko nije odgovoran za održavanje! Svi bi vlast, slast i dobit, a nitko odgovornost i troškove!

Avatar Bell940
Bell940
10:18 28.07.2024.

To je tato her su podijelili prostore nesposobnima koj se nisu znali nositi sa time, kriv je prvi vlasnik!

PO
Poganec
09:07 28.07.2024.

Nece nam niko dati nasa prava ako neizadjemo na ulicu To sto ovi rade sami smo si krivi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije