KUĆNI LJUBIMCI

Gazda na moru, ljubimac u "punom pansionu"

03.07.2002.
u 00:00

* Uz pse, zagrebački i županijski hoteli za životinje ovoga ljeta primaju i mačke, zečeve, hrčke te konje

Svake godine tijekom godišnjih odmora građani se nađu pred istim problemom - kome povjeriti svoje "lajavce", "mijaukavce" i ostala "divna stvorenja"? Domaći hotelijeri su iz godine u godinu susretljiviji. No, idilične morske plaže i hoteli i dalje su uglavnom zabranjeni čovjekovim najboljim prijateljima, te im ne preostaje ništa drugo do smještaja u nekom od brojnih hotela za životinje. Jedan pseći ili mačji dan u luksuznim životinjskim hotelima zapadnoga tipa stajali bi i 200-tinjak eura po danu, a u nas se pak, pseći, mačji, pa i konjski "raj na zemlji" može doživjeti i za svega 15 eura.

Poznati uzgajivač boksera Nenad Dekanić iz Kerestinca, Ulica Purgarija 29a, uz vlastitih 15-ak pasa "goste" prima tijekom čitave godine. U 18 boksova već je smješteno 15 starih i udomaćenih gostiju - labradora, njemačkih i hrvatskih ovčara - te Dekanić prima svega nekolicinu novih. Po cijeni od 58 kuna za noćenje i hranu, psa će u ovom hotelu istrčavati najmanje dva puta dnevno i, ako su socijalizirani, dopustiti im igru s drugim psima. Nepoželjni su jedino dobermani i dalmatinski psi.

- To su psi koji danju i noću laju i plaču za svojim vlasnikom, što može potrajati i tjednima te ih zbog mira sa susjedima ne primamo - veli Dekanić koji, po želji vlasnika, pse u boksevima može držati i u društvu. K tome, ističe, svi boksovi i ispusti su u "debelom" hladu pa psi doslovce uživaju.

Mr. Krunoslav Hrvačić, direktor Veterinarske ambulante "Ava" u Velikoj Gorici, Školska 47, kaže kako je sedam boksova hotela za pse odavna popunjeno, a puna su i dva od četiri boksa za mačke. Životinje se hrane jednom ili više puta dnevno, ovisno o starosti i veličini, a iako imaju 20-metarski ispust psi se jednom dnevno i istrčavaju. "Lajavci" su dobrodošli za 56, a mačke za 38 kuna po danu.

U "La Palomi", farmi pasa u Zagrebačkoj ulici u Sv. Ivanu Zelini ima mjesta za 20 pasa kojima su zajamčeni siguran smještaj, dobra njega i čest boravak izvan boksova, veli njezin vlasnik Dražen Bogdan. Jedan dan boravka čovjekova najboljeg prijatelja vlasnika stoji 60 kuna, s time da se odrasli hrane jednom, a mladi psi i tri puta dnevno.

- Dobrodošli su svi psi osim opasnih pitbullova i sličnih pasmina. Zajedno istrčavamo po 10-ak socijaliziranih pasa. No, kako je prostora za igru i šetnju pasa puno, kod mene, primjerice, možete vidjeti i kako svih 138 mojih i susjedovih pasa vani jede iz iste posude - kazao je Bogdan.

U pansionu za životinje "Zlatna ogrlica) u Paukovcu osim pasa zbrinjavaju i mačke, zečeve te hrčke.

- Dnevni boravak za pse je 56 kuna, mačke 35, a zečeve i hrčke 20 kuna - veli dr. Erika Olujić, ističući kako mačke hrane isključivo dehidriranom hranom, jer bi zbog vrućina moglo doći do komplikacija.

Vlasnici konja, pak, svoje ljubimce mogu smjestiti kod Darka Radanovića u Bešićima bb u Gračanima, gdje pored pansiona rade i konjički klub i škola. Mjesečni boravak jednog konja tu stoji oko 1200 kuna, a u cijenu su uračunani i timarenje, treniranje te hrana. Radanović je nekada tu držao i hotel za pse. No, trenutačno ih, objašnjava, drži tek nekoliko - za uslugu prijateljima.

Konje drže i u konjičkom klubu "Mali princ" u Popovcu kraj Sesveta u čije štale stane i do 30 konja. Popunjena je trećina kapaciteta, no vlasnik "Malog princa" Darko Birač novinarima nije htio reći cijenu smještaja.

J. Rak Šajn, J. Sučić

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije