namjeravaju angažirati agencije

Grad Zagreb traži perače, grobare, asfaltere... Zaposlit će 450 ljudi, i svi oni bit će - stranci

storyeditor/2024-07-24/PXL_260123_97974917.jpg
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/3
25.07.2024.
u 10:20

Prema podacima koje Grad navodi u postupku prethodnog savjetovanja, što je korak koji se prolazi prije samog raspisivanja natječaja, plan je da se nađe više agencija koje će u zapošljavanju posredovati, da se s njima sklope okvirni sporazumi na rok od dvije godine, a sve to trebalo bi koštati 663.614 eura bez PDV-a.

Komunalne radnike, perače, čistače, vrtlare, cestare, asfaltere, radnike u ugostiteljstvu, grobare, čistače poslovnih prostora, uređivače tržnog prostora, pomoćne radnike, ali i konobare i kuhare. Ukupno njih 450 zaposlit će Grad Zagreb i svi oni bit će – stranci.

Agenciju za posredovanje pri zapošljavanju stranih radnika tražit će Grad kako bi im pomogla naći ljude za obavljanje manje složenih poslova, za što kane angažirati fizičke radnike bez kvalifikacija, ali i one za srednje složene zadatke za koje je potrebna srednja stručna sprema. Prema podacima koje Grad navodi u postupku prethodnog savjetovanja, što je korak koji se prolazi prije samog raspisivanja natječaja, plan je da se nađe više agencija koje će u zapošljavanju posredovati, da se s njima sklope okvirni sporazumi na rok od dvije godine, a sve to trebalo bi koštati 663.614 eura bez PDV-a. Okvirni sporazum, podsjetit ćemo, znači da Gradu možda neće u svakom trenutku trebati sve vrste radnika koje smo spomenuli na početku, kao i da ih neće u svakom trenutku za Zagreb raditi točno 450.

VEZANI ČLANCI: 

Također, ovaj iznos nešto veći od 600 tisuća eura ne odnosi se na same plaće radnika, već na troškove njihova dovođenja u Hrvatsku. Jer Grad traži, što je i logično, da sve bude po P.S.-u, odnosno da agencija provede test tržišta rada, da potencijalne radnike intervjuira i selektira, da prikupi svu potrebnu dokumentaciju, da organizira potpisivanje predugovora između radnika i Grada, da riješi sve oko radnih dozvola, a i da samog radnika uputi po vizu u Veleposlanstvo RH, ono koje je već za njegovu zemlju nadležno.

Agencija će novcem koji joj Grad plati morati kupiti i avionske karte radnicima, organizirati im prijevoz do smještaja koji će osigurati sam Grad, ali i do liječničkog pregleda, s čim će isto morati pomoći, kao i s prijavom boravišta te izradom tekućeg računa. Grad također traži da radnici imaju barem minimalno znanje engleskog jezika, odnosno A1 razinu.

Komentara 23

ME
Mentalist2018
11:08 25.07.2024.

Ma kako vas nije sramota ,proveo sam u holdingu podružnica Zrinjevac 21 godinu..stjerali ste me i dali mi otkaz zbog toga jer nisam htio sudjelovati u vašim malverzacijama...ali ipak zakon je odradio svoje i obeštećenje je stupilo u moju korist

Avatar Zavratnica
Zavratnica
11:12 25.07.2024.

Radi li neMOŽEMO diskriminaciju hrvatskih državljana? Na koji način će raspisati natječaj samo za strance iz Nepala, Šumadije ili Indije, a ne dopustiti domaćim ljudima javljanje na isti? Plaćati će smještaj i avionsku kartu nisko kvalificiranim stranim radnicima? Pa to je izravni udar na građane Zagreba i hrvatski narod.

CA
cavecanem
11:27 25.07.2024.

Ima ovih besposličara po raznim udrugama koje TTjac ionako izdašno plaća pa metlu u ruke pobornici zelene tranzicije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije