Sjednica

Skupština odlučila: Nema naplate parkiranja u cijelom gradu

gradska skupština (1)
Foto: Anto Magzan/PIXSELL
04.07.2014.
u 16:00

Odlučeno je i to da će se odvoz otpada naplaćivati po kvadraturi stana barem još tri mjeseca

Odluka, ona koja se tiče buduće naplate odvoza otpada, za koju se ne zna cijena i nisu jasno definirana pravila potrošača, usvojena je. Tako će računi te način naplate građanima ostati isti kao i do sada – barem još tri mjeseca, za koliko je odgođena odluka.

Odbijen je pak prijedlog gradonačelnika Milana Bandića kojim je naplatu parkiranja uvođenjem još dviju novih zona želio proširiti na cijeli grad. Rezime je to jučerašnje sjednice Gradske skupštine na kojoj se o trenutačno dva najvažnija problema u gradu odlučivalo bez gradonačelnika Milana Bandića.

I dok je on putovao Kazahstanom, baš njegov prijedlog proširenja parkirališnih zona srušio je predsjednik Skupštine Darinko Kosor.

Politički prijedlog

– Ovo je politički prijedlog za koji sumnjam da iza njega stoji struka. Kao takvog ne možemo ga podržati. Ne vidim smisao u uvođenju još dviju zona – poručio je Darinko Kosor, a u tome ga je podržala i većina zastupnika koji su dobrano iskritizirali ideju gradonačelnika da naplaćuje parkiranje do rubova grada.

Što se pak odvoza smeća tiče, Kosor smatra da će se on po novom modelu moći odlagati tek iduće godine. Tako bi za tri mjeseca građanima trebali biti ponuđeni spremnici od 80, 120, 240 i 1100 litara, ovisno o potrebi, a s Čistoćom bi građani trebali ugovoriti koliko puta tjedno žele da se njihov otpad odvozi. 

Dodatni trošak

Prijeđu li volumen koji su platili, stanari će morati kupiti posebne vrećice. Kako još nije poznata cijena koju će građani plaćati, očekuje se da će najviše problema biti za one koji žive u zgradama. Naime, za njih se ne zna na koji način će se dijeliti računi, a pretpostavlja se da bi se naplaćivalo tako da se stanari unutar zgrade dogovore o potrebnom volumenu, nakon čega će ukupni trošak dijeliti na broj svih stanara koji žive u zgradi. Svaka zgrada zasebno će potpisivati ugovor o odvozu s Čistoćom. Osim što nije jasno kako će se otpad prikupljati, većina zastupnika kritizirala je gradsku upravu jer još nije donesen Plan gospodarenja otpadom.

– Nemamo Centar za gospodarenje otpadom, ne znamo gdje će se na kraju i razdvojeni otpad odlagati i sve će opet završiti na Jakuševcu.

– Nije nam voda do grla, nego smeće do stropa – rekao je Davor Bernardić (SDP). Inače, 14. srpnja održava se javna rasprava o Prijedlogu plana gospodarenja otpadom u Gradskoj vijećnici, Ulica sv. Ćirila i Metoda 5/I. u 17 sati te 15. i 16. srpnja 2014. u prostorima Tribine Grada Zagreba, Kaptol 27, s početkom u 17 sati.

>>Ovo je Canem Lavat, samoposlužna praonica za pse, prva u Zagrebu

 

Komentara 3

Avatar ludi kekec
ludi kekec
17:19 04.07.2014.

baš super... postoji zakon o tome... ali oni ga ODGAĐAJU??? zašto? zato što nisu bili sposobni napraviti ono što zakon određuje. i za što su plaćeni. i nikome ništa...

NE
nesanica
19:47 04.07.2014.

Bernardić je izjavio da je sve svoje probleme riješio kad je ušao u visoku politiku , pametnome dosta , sad bu tu i ostao narednih 30 ak godina a vas ko j..

DU
Deleted user
14:26 05.07.2014.

Baš me zanima kako bu se dugo ta odluka o nenaplati parkiranja u cijelom gradu zadržala. I što Bandić radi u Kazahstanu? Tamo će izvoziti smeće? Meni se čini da je pravednija naplata po kvadraturi nego po broju članova u domaćinstvu jer količina smeće ovisi o tome koliko imate novaca. Ako imate više novaca proizvoditi više smeća, ako imate više novaca imate veći stan.Po ideji koja se predlaže, penzać s prosjekom od 2.500 kn, u 30 kvadrata stana plaćat će isto kao samac s npr. 8.000 kn u stanu od 60 kvadrata. Alo, vijećnici?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije