Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NA EUROPSKOM TRGU

'Halo halo, ovdje Radio Zagreb': Sljedeći tjedan otvara se izložba starih radio aparata

Zagreb: Dušan Cvetojević, vlasnik tvrtke Didi Sound
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/8
03.04.2022.
u 17:00

Radio povezuje i zbližava ljude, nacije i na kraju poruka je suživot, međusobna tolerancija i jedinstvo u različitosti.

Sljedeći tjedan u prostorijama Mađarskog kulturnog centra u Cesarčevoj (na Europskom trgu) održava se izložba starih radio aparata, gramofona. Prilika je to za sve zaljubljenike u radiofoniju, ali i glazbu općenito da na trenutak zavire u bogatu povijest vrijedne kolekcije radijskih prijamnika i audio opreme.

- Skrećemo pozornost na ekologiju, racionalno trošenje zemljinih resursa,da se izrađuju kvalitetni proizvodi koji će trajati dugi niz godina, da se stvari ne bacaju čime se stvara glomazni otpad, već popravljaju, a time bi se otvorila i nova radna mjesta.- ističe organizator.

27.01.2022., Zagreb - Dusan Cvetojevic, vlasnik je firme Didi Sound. U njegovom studiju snimaju Prljavo kazaliste i mnogi drugi glazbenici, a poznat je kolekcionar vintage radija. Photo: Igor Soban/PIXSELL
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Na izložbi će biti predstavljeni stari radio aparati iz privatne kolekcije Duško Cvetojević Didija. Izložba se organizira s ciljem promicanja lika i djela Nikole Tesle koji je izumio radio i izmjeničnu struju te zadužio svijet.

Radio povezuje i zbližava ljude, nacije i na kraju poruka je suživot, međusobna tolerancija i jedinstvo u različitosti, zaključuje organizator.

Otvorenje izložbe je u utorak, 5. travnja u 19,00 h. Ulaz je besplatan.

27.01.2022., Zagreb - Dusan Cvetojevic, vlasnik je firme Didi Sound. U njegovom studiju snimaju Prljavo kazaliste i mnogi drugi glazbenici, a poznat je kolekcionar vintage radija. Photo: Igor Soban/PIXSELL
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Inače, Hrvatska je pionir radiofonije u ovom dijelu Europe. Početci Hrvatskoga radija sežu u 1926., kada je počelo emitiranje Radio Zagreba što ga je osnovao Radio klub Zagreb (skupina uglednih radioamatera i poslovnih ljudi na čelu s fizičarom Otonom Kučerom). Bila je to prva radiopostaja u ovom dijelu Europe. Prvi se put oglasila 15. svibnja 1926. na srednjem valu od 350 m iz sjedišta na Trgu sv. Marka. Program je počeo Lijepom našom, koju je na glasoviru odsvirao Krsto Odak, a ravnatelj dr. Ivo Stern i spikerica Božena Begović najavili su početak rada. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije