legenda u zelini

Hokejaški 'Kralj': Od slučajnoga kluba do naslova prvaka države

Ivan Kralj hokejaš
Foto: Vladimir Zerec
1/3
Autor
Igor Capan
17.01.2014.
u 16:00

Ivan Kralj, počasni predsjednik HK Zelina, nakon igračke karijere postao je tajnik kluba i tu je dužnost obavljao do 1992. godine. Od danas je u njegovu gradu i Europsko prvenstvo u dvoranskom hokeju

Kad se danas zelinskom sportskom dvoranom zakotrlja loptica, početak Europskog prvenstva 3. skupine u dvoranskom hokeju dočekat će na tribinama i Ivan Kralj. Čovjek s dvama nadimcima ("Kraljiček" i "Država"), hokejski pionir i najstariji živući hokejaš u Svetom Ivanu Zelini.

Danas 85-godišnji vrlo vitalni umirovljeni pravnik pojma nije mogao imati da stvara budućega državnog prvaka kad je u sklopu lokalnoga sportskog društva Partizan 1955. godine sa skupinom entuzijasta osnovao najprije hokejsku sekciju a potom i hokejski klub.

- Nitko među nama nije znao baš ništa o hokeju, čak niti da igra postoji – reći će "Kraljiček" dok pregledava stare publikacije, fotografije i priznanja kojih se prikupilo, među njima i respektabilni Orden Republike s brončanim vijencem, koji mu je uz visoke državne počasti 31. prosinca 1980. godine uručen za zasluge u sportu.

Zašto baš hokej? Jedan strastveni hokejaš, jedan njegov strastveni govor o hokeju koji su članovi upravnog odbora društva oduševljeno poslušali ujesen 1955. godine, pokrenuo je priču koja je dovela do osvajanja državnog prvenstva Jugoslavije 1973. godine.

- Bio je to dr. Boris Blau, vojni liječnik iz Zagreba koji se u Zelini našao po službenoj dužnosti. On nam je predložio da se počnemo baviti hokejom. Dotad se u mjesnom Domu kulture, poprištu kompletne sportske i društvene scene ondašnje zelinske općine, trenirala gimnastika. Odzvanjali su njome sklekovi i preskoci. Uskoro su dvoranicom, više od bilo čega drugog, odjekivali udarci lopte palicama koje su, kao i ostali rekviziti potrebni za hokej, u skromnim serijama počele stizati iz Zagreba, gdje je hokejska tradicija već pustila korijene.

- Udaranje loptice svima se toliko dopalo da nitko nije želio stati na gol. Konačno, ja sam navukao štitnike i rukavice, te postao prvi golman kluba. Štitnici do koljena i rukavice, to je sve od zaštite koju su onodobni golmani imali. Niti izbliza to nije bilo kao danas. Bezbroj sam puta dobio lopticom u noge, prsa, glavu... No, težu ozljedu nikad nisam pretrpio - prisjeća se zelinski Kralj.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije