ZET najlošiji

Holding: Skresali gubitak – za vanjske usluge plaćali 76 milijuna

zagrebački holding
Patrik Macek/PIXSELL
10.11.2011.
u 08:00

Redovito poslovanje nije proizvelo gubitak, tvrde iz gradske megatvrtke koju u minus i dalje najviše vuče podružnica ZET

Za 82 milijuna kuna smanjio je Zagrebački holding svoje materijalne troškove, tvrde iz te megatvrtke. Najviše su smanjeni troškovi vanjskih usluga – za čak 76 milijuna kuna. Ostatak smanjenja odnosi se na materijalne troškove u iznosu od 6,5 milijuna kuna.

Pad poslovnih aktivnosti
– Prvi put iz redovitog poslovanja Holding ne ostvaruje gubitak – rekao je Dušan Viro, glasnogovornik Holdinga.
Smanjenje troškova vanjskih usluga dijelom je posljedica ekonomske krize. Primjerice, usluge kooperanata smanjene su za oko 15,4 milijuna kuna, a velik dio tog smanjenja zabilježen je u Zagrebačkim cestama, i to zbog pada poslovnih aktivnosti. Usluge održavanja smanjene su za čak 23 milijuna kuna, a najveće smanjenje troškova održavanja zabilježeno je u Holdingovim podružnicama Čistoća, Tržnice Zagreb i Gradska groblja. Usluge najma smanjene su za 7,7 milijuna kuna.

– Gubitak koji Holding ima (a govori se o oko milijardu eura, op.a.) proizlazi isključivo iz kreditnih obveza koje smo naslijedili – objašnjava Viro.
A veliku stavku koja račun Holdinga i dalje vuče u crveno, dakle minus, nosi ZET.
– Grad ne daje dovoljno subvencija, koliko je dogovoreno. Tako je 2006. godine dug Grada ZET-u bio oko 53 milijuna kuna, a za 2011. godinu taj se dug procjenjuje na oko 320 milijuna kuna – kaže glasnogovornik Holdinga.

Nadomjestiti razliku
Podsjetimo, prema ugovoru Grada i ZET-a iz 2006. godine, dogovoreno je da su jedina dva izvora financiranja ZET-a prodaja karata i subvencija Grada koji treba nadomjestiti razliku između iznosa od prodanih karata i troškova poslovanja koji iznose 1,4 milijarde kuna. Ti su dugovi višestruko narasli, a ukupno iznose oko 920 milijuna kuna u posljednjih šest godina.

Komentara 3

DU
Deleted user
13:22 10.11.2011.

Do pocetka izbora Holding ce biti u plusu !!! SDP-e propaganda,,,,,,,,,,,jbte isti ste ko HDZ-e

DU
Deleted user
15:24 10.11.2011.

Pocela su hapsenja po podruznicama Holdinga. kako stvari lipi moji stoje mozete li zamisliti de navodno medu uapsenim ima i SDP-ca. Istrage se sire i kako stvari stoje nece biti nedodirljivih. Nadamo se da ce nam dopustiti zadovoljstvo da one gore rangirane pohapse pred nama , a ne nikako kod njihovih kuca. Barem nam dajte to zadovoljstvo gledati ih u lisicinama i oborenih pogleda. Serifcici moji tika taka otkucava.............

DU
Deleted user
10:51 11.11.2011.

Doticnom nije lako. Peveliki si teret na leda natovaria pa ga sad triba i izdrzat. Nije mu lako triba to stvarno izdrzat. Osluskivat korake i stalno se osvrtat .Navik on živi ki ŽIVI pošteno!,,,,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije