Uspjeh

I najjači muškarci zaplakali su od ljutih paprika Gorana Vrabeca

07.08.2014., Igrisce - Goran Vrabec pokrenuo je ekoloski uzgoj ljutih papricica te otvorio OPG Volim ljuto. Photo: Borna Filic/PIXSELL
10.08.2014.
u 11:30

Goran Vrabec je projekt Volim ljuto pokrenuo s djevojkom i roditeljima, a cijeli se posao koji je jedinstven u Hrvatskoj temelji na ekološkom uzgoju i proizvodnji

Da bi se probala najljuća paprika na svijetu, ne treba otputovati u egzotične krajeve, dovoljno je skupiti hrabrosti za takav pothvat i posjetiti imanje Gorana Vrabeca u Igrišću. Na farmi koja je od Zagreba udaljena 40-ak kilometara mladi je poduzetnik pokrenuo brend "Volim ljuto" i uzgaja 30 vrsta ljutih paprika.

– Sve je počelo kao hobi jer volim ljuto pa sam odlučio uzgojiti nekoliko paprika, ali počeo sam se širiti malo-pomalo i prošlo sam ljeto imao već 2500 sadnica – objašnjava 30-godišnjak, čije imanje ove godine broji 15.000 sadnica.

Reakcije na ljuto

Cijeli se posao temelji na ekološkom uzgoju, a Vrabec ga vodi uz pomoć djevojke i roditelja. Oni su već imali iskustva u poljoprivredi, ali su se odlučili posvetiti novom poslu koji je jedinstven u Hrvatskoj i u koji je uloženo već 200.000 kuna.

Ljudi žele odmah probati najljuću papriku, što uglavnom rezultira smiješnim situacijama

Paprike rastu od sredine srpnja do studenog i tada se jedan dio prodaje svjež, a drugi se prerađuje. Proizvode umake, aromatizirana ulja, začinske mješavine u prahu, ljute ajvare i namaze, a prema prezimenu obitelji nose ime Vrabasco. Na etiketi koju je Goran Vrebec sam dizajnirao ljutina je označena skalom od 1 do 5, a uvijek se prvo rasprodaju petice.

– Kultura konzumiranja ljutog kod nas nije razvijena pa se ljudi precjenjuju – objašnjava Goran Vrabec koji pamti mnoge anegdote vezane uz isprobavanje njegovih proizvoda.

Foto: Goran Stanzl/Pixsell i Getty Images

– Ljudi ne vjeruju koliko ljuta paprika može biti, pa odmah žele probati najljuću što uglavnom rezultira smiješnim situacijama u kojima muškarci od dva metra počnu plakati koliko ih boli – opisuje.

Planira širenje i izvoz

– Kada zainteresirate kupce za proizvod toliko da oni zovu vas, možete reći da ste uspješni, a upravo se to počelo nama događati – ističe bivši student FER-a koji planira pokrenuti posao s restoranima, a od studenog počinje i izvoziti u Njemačku. Zasad se njegovi proizvodi mogu kupiti u web shopu i u nekoliko dućana.

Ipak, ne planira širiti ponudu u Hrvatskoj jer, ističe, ovdje se jako kasni s naplatom, zbog čega riskira i bankrot. Cijene su proizvoda od 20 do 50 kuna, a u ponudi su i poklon-paketi.

Komentara 3

IH
iron.hide.54966
12:12 10.08.2014.

To care, konacno netko...

AT
Atanazije
13:54 10.08.2014.

Goranu čestitke i sve najbolje, ali njegovo prezime je s nepostojanim e, pa je Vrapca, iliti po kajkavskom, Vrabca, ali nikako Vrabeca... I što više takvih članaka, a ne o razbojnicima i kriminalcima od kojih se rade junaci...

NU
nunek1
12:43 11.08.2014.

Koliko je to(SHU).,scovila? habanero derem kao grožđe a sa jalapenom se mogu umivati..nemoj da kupim a da nije ni LJ od ljutog.,Morugu,Jolokiu imaš?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije