Nalog Ureda za prostorno uređenje

Imamo dokument: Grad Zagreb od HEP-a je tražio uklanjanje murala

29.10.2021.
u 11:12

U dokumentu koji je 9. listopada ove godine izdao Gradski ured za prostorno uređenje navodi se kako je HEP dužan u roku od deset dana izvršiti uklanjanje murala ''neprimjerenog'' sadržaja s trafostanice.

Uklanjanje murala posvećenih Domovinskom ratu i Vukovaru s HEP-ove trafostanice na zagrebačkom Laništu podiglo je mnogo prašine i izazvalo prosvjed branitelja koji su se okupili u četvrtak navečer te organizirali vraćanje uklonjenih crteža.

Zamjenik gradonačelnika Zagreba Luka Korlaet pojasnio je jučer okolnosti brisanja murala istaknuvši da ih je HEP, u čijem je vlasništvu trafostanica, prebojio jer su nacrtani bez njihova dopuštenja. 

Istaknuo je da su se na trafostanici donedavno nalazila dva murala. Jedan koji je bio "problematičan", jer je bio posvećen osuđeniku za ratni zločin Slobodanu Praljku, i drugi koji je bio posvećen Vukovaru i nalazio se na tri strane trafostanice. Objasnio je da je cijeli slučaj pokrenut nakon prijave građana zbog murala o Praljku, nakon čega je HEP reagirao odlučivši prebojiti cijelu trafostanicu. 

 

– Nakon dojave građana, HEP je reagirao i odlučio prebojiti sve četiri strane trafostanice. Preostale tri strane na trafostanici nisu bile problematične, no nažalost, u režiji HEP-a je prebojano sve – ustvrdio je Korlaet.

Međutim, danas su se oglasili iz HEP-a te u priopćenju tvrde kako su postupili po nalogu Grada te da nisu odgovorni za uklanjanje murala.

"HEP ODS Elektra Zagreb postupila je sukladno nalogu za uklanjanje murala koji je izdao Grad Zagreb, Gradski ured za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, a po prijavi Vijeća Gradske četvrti Novi Zagreb – zapad. Navedeni nalog izravno upućuje na uklanjanje murala, a s obzirom na činjenicu da navedena trafostanica nije imala dozvolu za oslikavanje, HEP ODS Elektra Zagreb po njemu je bila obvezna postupati. Shodno navedenom, otklanjamo odgovornost HEP ODS-a Elektre Zagreb prema građanima i nadležnim institucijama. HEP ODS Elektra Zagreb dužna je postupati po nalogu Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet", napisali su u priopćenju.

Tvrdnje iz HEP-a potvrđuje i dokument koji je dostavljen Večernjem listu, a koji je 9. listopada ove godine izdao Gradski ured za prostorno uređenje, i u kojem se, između ostalog, navodi kako je HEP dužan u roku od deset dana izvršiti uklanjanje murala ''neprimjerenog'' sadržaja s trafostanice.

Foto: Večernji list
Foto: Večernji list

Komentara 144

RE
reborn
11:41 29.10.2021.

Nesposobni ukloniti smeće sa ulica, ali se bave uklanjanjem sjećanja na domovinski rat. Zagrepčani, kakav jad ste si to doveli na čelo grada?!?

DU
Deleted user
11:13 29.10.2021.

Nema napretka bez lustracije.

HO
homophob
11:20 29.10.2021.

U Zagrebu na vlast dosli "strucnjaci" za infrastrukturu i komunalije: ureduju ideoloske jugokomunalije! Do sada pokazali u cemu su strucnjaci!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije