NAJBOLJE RUTE ZA TRENING

Istražili smo gdje možete trenirati za Biciklijadu: Uživat ćete na stazama Turopolja, a i potegnete li do zagorskih brega

Shutterstock
10.06.2024.
u 10:30

Idealna kraća trasa vodi od izlaza iz Velike Gorice do jezera Vukovina, a može se odvoziti i nekoliko krugova, kaže Tomislav Nedić. Medvednica, Žumberak i Plešivica su super, a ako vam je draže po ravnom, tu je dionica preko Brezovice do Pisarovine, preporučuje Matija Kvasina

Kasno proljeće i rano ljeto idealno je razdoblje za rekreaciju na dva kotača, a za stanovnike metropole najbolja lokacija za to su okolica grada i Zagrebačka županija. Ruta je bezbroj, a mogu se iskoristiti i za zagrijavanje ususret 42. Večernjakovoj biciklijadi, koja se održava u subotu. Koje su najbolje za uživanje u prirodi, a koje preporučuju za zahtjevniji trening, pitali smo Matiju Kvasinu, voditelja Škole biciklizma Zagreb, te Tomislava Nedića iz Športsko-rekreativnog saveza Velike Gorice.

Tura kroz županiju

– Ima jedna staza kojom se  često vozim, kreće se iz Gorice pa prema Velikoj Buni i kroz Ključić Brdo do Šiljakovine. Ide malo kroz šumu, ali ima i asfaltiranoga dijela staze. Jedan dio rute je gore-dolje pa je dosta izazovno, ali ima svega, potoka, predivne prirode, ceste. To je lijep dio Turopolja, a staza je duga oko 25 kilometara – govori Nedić.

On, dodaje, voli pdalirati turopoljskim krajem, a za sve koji žele odvoziti nekoliko krugova po uređenoj biciklističkoj stazi preporučuje da pođu na onu koja vodi od izlaza iz Velike Gorice do jezera Vukovina. Vodi kroz prirodu uz stari radar i Vukovinsko jezero, a idealna je za one koji vole voziti kraće trase.

– Duga je oko tri kilometra pa se brzo obiđe, ali nekoliko krugova bilo bi dovoljno za trening. Nedavno je otvorena i baš lijepo uređena – kaže Nedić.

04.10.2020., Turopolje - Putevi i staze kroz hrastovu sumu u Turopoljskom lugu. "nPhoto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Škola biciklizma koju vodi Kvasina sportom se bavi natjecateljski pa su rute kojima se članovi koriste više za napredne treninge. A brda su im prijatelji jer, objašnjava, omogućuju izazovan biciklistički trening daleko od prometnih cesta.

– Imamo Medvednicu, Žumberak i Plešivicu, koji su nam super. Do uspona lagano zagrijavanje pa onda trening do vrha i potom prema dolje, gdje možemo voziti većim brzinama uz, naravno, oprez u prometu – kaže Kvasina. Biciklistima željnima izazova, koji također žele uživati u lijepim prizorima, savjetuje rutu koja počinje u Zagrebu, a vodi kroz županiju i Zagorje. Duga je čak 127 kilometara, a pedalira se pored dvoraca Januševec, Velika Horvatska, Čret, Klokovec, Empirej, Gjalski i Oršić.

– Ima brega, ima dvoraca, ljudima se sviđa. Jednom smo prilikom organizirali malu turu i bilo je zanimljivo – ističe. Oni koji žele voziti više po ravnom, dodaje, mogu s Jadranskog mosta krenuti prema izlazu iz grada u Brezovici te nastaviti cestom prema Pisarovini.

– Ondje nema uspona ni većih poteškoća u vožnji. Volimo se tom rutom voziti zimi i u rano proljeće, kad je u brdima previše leda. Ako se vozi stabilnom brzinom od 25 kilometara na sat, ruta se odradi za nekoliko sati. I još toliko za put natrag – govori Kvasina. Upozorava i da ta trasa vodi po međugradskim cestama pa vozači trebaju imati na umu da su sudionici u prometu te da se moraju pridržavati svih pravila i propisa.

03.02.2024., Sveti Matej, Gornja Stubica, Hrvatska - Pogled na zagorje i selo Sveti Matej. Photo: Josip Mikacic/PIXSELL
Foto: Josip Mikacic/PIXSELL

A oni koji žele svoju biciklističku avanturu pretvoriti u izlet od dva ili čak tri dana, mogu se okušati u 207 kilometara dugoj cikloturističkoj turi koja vodi kroz cijelu Zagrebačku županiju. Kružna staza povezuje sve njezine gradove i općine, a kako je visinska razlika mala, pogodna je i za rekreativce i za sportaše. Najvećim dijelom prolazi lokalnim cestama s manje prometa, a krajolik obiluje šumama, jezerima i potocima. Jedna od specifičnosti rute, ističu u Turističkoj zajednici Zagrebačke županije, prelazak je rijeke Save skelom, i to dvaput, kod Oborova na istočnoj i kod Medsave na zapadnoj strani.

Svi koji se pak žele držati metropole i uže okolice, uvijek mogu pedalirati oko Jaruna ili prođirati do jezera Rakitje. – Jarun redovito savjetujemo ljudima koji bicikl koriste za put na posao i natrag i nisu željni više rekreacije. Sad je uvedena pješačka zona, što je super prometno rješenje, ali je biciklista, rolera i pješaka posvuda pa treba biti oprezan u vožnji – kaže Kvasina.

Večernjakova biciklijada, koja se u subotu vozi 42. put, podsjetimo, starta s Tuđmanova trga u 10 sati, a okupljene će prije toga zagrijati Renata Sopek. Ruta vodi preko Ilice, Aleje Bologne i Škorpikove do izlaza iz grada, nastavlja se Samoborskom cestom prema Samoboru, a finiš je na Sportsko-rekreacijskom centru Vugrinščak.

 

Tekma i bazeni

Sudionike ondje očekuje cjelodnevna zabava, uključujući gledanje utakmice Hrvatske i Španjolske na Europskom nogometnom prvenstvu, a za glazbeni dio programa zaduženi su Zaprešić Boysi i Elemental. Uživat će se i u bogatoj gastroponudi, a za sve koji se žele osvježiti nakon rute duge 21 kilometar na raspolaganju su bazeni. Prijaviti se možete na našem portalu.

 

Foto: Emica Elveđi/Pixsell

Fill out my online form.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije