VAŽAN TROFEJ

Jedan od najvrijednijih Dinamovih pehara sada je dio muzeja, poklonio ga je sin legendarnog kapetana Plavih

Foto: Hrvatski športski muzej
1/10
08.09.2024.
u 14:00

Hrvatski športski muzej dobio originalni pokal Kupa velesajamskih gradova, pripadao je kapetanu Dinama Slavenu Zambati Sin Slavena Zambate, najboljeg strijelca Dinama u eurosezoni 1966./67, darovao umanjenu verziju pokala koji je dokaz najvećeg uspjeha hrvatskoga klupskog nogometa, i to u godini kad se Dinamo natječe u novom najprestižnijem natjecanju europske Lige prvaka.

Hrvatski nogometni prvak ove jeseni i zime ponovno igra u Ligi prvaka, najjačem europskom klupskom natjecanju, prvi put u novom formatu s 36 najmoćnijih klubova. Građanski nogometni klub Dinamo će u jedinstvenoj skupini igrati 8 utakmica, po 4 domaće i gostujuće, a ovisno o plasmanu moguće je da svoj život u crème de la crème klupskog nogometa produlji i do proljeća. Odlične ljetošnje izvedbe Dinama u Europi prizivaju u sjećanje i dosadašnje 'top' nastupe, od kojih je posljednji u sezoni 2020./21 kad je klub dospio do četvrtfinala Europske lige, svojeg najboljeg kontinentalnog uspjeha u 21. stoljeću i posljednje 53 godine.

A tko još ne zna da je najveći europski rezultat hrvatskoga klupskog nogometa uopće postignut upravo u nekadašnjoj prethodnici Europa lige i ranije Kupa UEFA - Kupu velesajamskih gradova (KVG)? Zbio se pretkraj ljeta 1967., kad je Dinamo u Engleskoj s Leedsom odigrao 0:0, čime je, obranivši zagrebačku prednost od 2:0 došao do naslova pobjednika natjecanja koje su u početku igrali gradovi domaćini velikih sajamskih priredbi, a kasnije i ostali europski velikani. S nekima od njih Dinamo će se susresti i u ovosezonskoj Ligi prvaka.

Dan 6. rujna zapisan je u Dinamovu povijest kao svojevrsni blagdan, spomen na čarobnu večer u kojoj je prvi i jedini međunarodni hrvatski klupski trofej podigao kapetan Slaven Zambata (1940.-2020.). Replika pokala čuva se u klupskim vitrinama u Maksimiru. No, Zambata, ta brzonoga i efikasna 'plava devetka' i svojedobno najmlađi Dinamov kapetan, dobila je i svoj pokal. Nagrada, umanjena verzija klupskog trofeja, dodjeljivala se igračima pobjedničke momčadi Kupa velesajamskih gradova pa je tako originalni metalni primjerak pokala, s ugraviranim natpisom Coupe internationale des villes de foires, završio i u rukama Slavena Zambate, inače sa 6 golova najboljeg Dinamova strijelca u KVG-u 1966./67.

Foto: Hrvatski športski muzej

Od ove je godine predmet u posjedu Hrvatskoga športskog muzeja. Darovao ga je sin slavnoga nogometaša Slaven Zambata. Muzejskoj Zbirci medalja i značaka Slaven Zambata mlađi donirao je i očeva odlikovanja za osvojene državne kupove, te spomen medalju i bedž sudionika Olimpijskih igara u Tokiju 1964. godine.

"Doniranje očeve građe, uključujući trofej Kupa velesajamskih gradova (kasnije Kup UEFA), za mene predstavlja moralni i emotivni čin očuvanja nasljeđa i uspomena na iznimna sportska dostignuća i uspjehe NK Dinamo na medunarodnoj nogometnoj sceni, kao i veliki ponos na mog oca kao kapetana te zlatne generacije 1967.“, kaže Slaven Zambata jr.

Ujedno želi osigurati da Zambatin doprinos klubu, gradu Zagrebu i Republici Hrvatskoj, kao i značaj tog osvajanja, ostanu trajno zabilježeni.

Foto: Hrvatski športski muzej

"Želim da to bude dostupno budućim generacijama koje će se nadahnjivati njegovim uspjesima i na taj način postati vječnim. Ponosan sam što mogu podijeliti očeve sačuvane uspomene i predmete iz tog vremena kao i pokal, jer pripada svim navijačima Dinama i svim ljubiteljima nogometa i sporta uopće", smatra Slaven Zambata jr.

Ravnateljica Muzeja Danira Bilić dodaje da će pokal biti svjedočanstvo o povijesnom uspjehu Dinama, te da će biti u stalnom postavu u donjoj etaži u cjelini Utemeljenje.

"Hrvatsku se u svijetu vrlo često poistovjećuje s nogometom, bilo s bojom nacionalnog dresa bilo s najboljim igračima. U stalnom postavu Hrvatskoga športskog muzeja bit će prikazani i uspjesi reprezentacije te prezentirana građa nekih od najboljih igrača Vatrenih", zaključuje Danira Bilić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije