Iako je od “najluđe noći u godini” odmaklo čak
dvadeset i šest dana, gosti najstarijeg kineskog restorana u
Zagrebu – “Asia”, na
Medveščaku 115 – jučer su u svečanom raspoloženju
međusobno razmjenjivali novogodišnje čestitke, želeći jedni
drugima sretnu i uspješnu 4707. kinesku Novu godinu.
Crveno za optimizam
Zahvaljujući domaćinima, bračnom paru Chen-Li, Nova je godina
– Godina bika za okupljene zaljubljenike u kinesku kulturu
doista započela u skladu s tradicijom. Nakon kostimiranog plesa lavova,
životinja koje u kineskoj kulturi simboliziraju snagu i pozivaju na
prijateljstvo, te raskošnog vatrometa zaduženog za
uništavanje svega starog i lošeg, budućnost
obojena crvenom bojom snage i optimizma napokon je mogla početi.
– Kinezi se za Novu godinu pripremaju cijeli mjesec.
Temeljito spremamo svoje kuće, pripremamo tradicionalna jela, kupujemo
novu odjeću i posjećujemo rodbinu koju dugo nismo vidjeli. Nova je
godina prilika za nov početak, za ispravljanje pogrešaka
– objašnjava nam na tečnom hrvatskom Tong Chen-Li,
vlasnica “Asije”, koja u Zagrebu živi već 15
godina. Iako se s vremenom navikla na našu kulturu i stekla
mnoge prijatelje, Kina joj, kaže, još uvijek nedostaje, a ni
kineska jela daleko od doma nemaju isti okus. Za razliku od nje
diplomirani se kroatist Liang Chen, koji je s roditeljima u Hrvatsku
došao još 1997. godine, u Zagrebu osjeća
“domaće”.
– Na početku je bilo teško, no sada ovdje imam
prijatelje i djevojku pa se ne namjeravam seliti –
objašnjava on,
U Kini preko satelita
Wu Bing (35) u Zagreb je doselila iz Hang Zhonga prije četiri godine sa
suprugom. Željeli su, kaže, promjenu.
– Ovdje mi je ljepše, na ulicama nema gužve koja
me nervirala u Kini. Nisam tu radi boljeg standarda – bolje
sam zarađivala u Kini gdje sam radila na kompjutorskim programima
– kaže nam Wu u Kineskom dućanu u Savskoj koji vodi. Kinesku
Novu godinu dočekala je gledajući kinesku televiziju preko satelita.
– Nemam hrvatskih prijatelja, nitko ne želi sa mnom biti
prijatelj – kaže pomalo tugaljivo Wu. Usrećuju je, kaže,
prostrani zagrebački parkovi gdje šeta psa. Zagrepčani su,
smatra, ljubazni i vole pse i mačke. Jin Xiaozhou (32), koji s
roditeljima vodi restoran “Zlatni zmaj” u Savskoj,
kaže da njegovu obitelj u slobodno vrijeme najviše vesele
izleti u ribičiju po zagrebačkoj okolici. Krešimir Jurak,
asistent na Katedri za sinologiju Filozofskog fakulteta, koji je u Kini
živio 16 mjeseci, ističe da je međusobna karakterna sličnost Kineza
privid koji nestane za nekoliko dana druženja s njima.
Nova godina
Tradicionalni doček kineske Nove godine osim ritualnog plesa i vatrometa uključuje i pregršt danima pripremanih ukusnih jela koja nose simbolična značenja. Posluživanjem juhe domaćini gostima žele da postanu bogati, tradicionalno jelo jiaozi priziva blagostanje, novogodišnji kolač Nian Gao u prijevodu znači “rasti zdravo i u miru”, riba osigurava gostu da svake godine ima više nego dosta, a kokoš nosi zadovoljstvo i blagostanje.