Izumi i inovacije u Dubravi

Klinci pilotiraju, frca lava... Pa baš je super ta znanost!

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/4
27.05.2017.
u 09:25

Šesti piknik Udruge profesor Baltazar u prostoru Jadran filma može se posjetiti još danas i sutra. Ondje se, kažu, zabavljaju i veliki i mali

U maketu vulkana prvo su stavili mješavinu sode bikarbone i limunske kiseline, a zatim su u nju ulili i ocat koji su prethodno obojili u crveno da bi pokus bio efektniji. I bum! Vulkan je erumpirao, a umjetna je lava baš poput prave frcala, prskala i curila na sve strane.

– Do eksplozije je došlo jer su reagirale kiselina i lužina. Izgleda jako efektno i nije opasno, ali ipak treba biti oprezan kao i kod svakog kemijskog pokusa – rekao je Fran Mihajlović, učenik drugog razreda prve osječke gimnazije. Sa svojom školom gostuje na šestom Znanstvenom pikniku u zagrebačkoj Dubravi, gdje je pokazao svoje znanje iz kemije.

Dolaze cijele obitelji

Manifestacija pod sloganom “Znanost je zabava“ otvorena je jučer, a može se posjetiti do sutra u prostoru Jadran filma. Organizira je Udruga profesor Baltazar s partnerima, a do kraja vikenda očekuje se nekoliko desetaka tisuća posjetitelja. Dolaze organizirane grupe učenika, ali i obitelji s djecom, a cijena ulaznice je deset kuna po osobi.

– Ovdje se zabavljaju i veliki i mali! Mi smo na piknik doveli dvoje djece, a uživamo jednako kao i oni – rekli su supružnici Tomislav i Tea Bešlić dok su četverogodišnja Mia i jednogodišnji Tomo “upravljali“ zračnom jedrilicom. Iako su još premaleni da bi uistinu poletjeli, pripadnici Zrakoplovne tehničke škole objasnili su im sve o funkcioniranju aviona, a oni su detaljno proučili umirovljeni model iz 1969. godine.

Vjetrenjača i drveni zmaj

Na piknik su iz OŠ Stjepana Bencekovića došli Viktor Delač i Ivan Kanceljak, koji su na štandu Tehničkog muzeja prvi put isprobali olovke za 3D crtanje te “stvorili” svoje rakete. Više od 150 izlagača na originalne načine posjetiteljima dočarava kako je biti znanstvenik, pa se na pikniku može isprobati simulator letenja na kakvom uče i piloti te napraviti svjetleći bedž, lava-svjetiljku, model vjetrenjače, zmaja od drveta...     

 

Komentara 1

ZZ
zzz
11:08 27.05.2017.

Zanimljivo, poučno i zabavno. Preporučam!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije