Razvojni megaprojekt

Koliko su projekti za koje su građani dali novac isplativi?

zagreb
arhiva VL
21.04.2012.
u 11:00

Davor Bernardić, predsjednik Gradske skupštine kaže da Zagrebu trebaju razvojni projekti, no nije zadovoljan kad vidi da idu na štetu građana

U posljednjih 15-ak godina Grad Zagreb investirao je milijarde u megaprojekte, kako ih je nazvao na svojoj službenoj internetskoj stranici. U to su uključeni Sopnica Jelkovec, Jakuševac, pročiščivać voda, niskopodni tramvaji, Muzej suvremene umjetnosti... sveukupno deset projekata čija će vrijednost do 2028. godine biti otprilike 13,7 milijardi kuna. A kao realizator potpisat će se Milan Bandić.

Kaotična realizacija

No, koliko su ti projekti, za koje su Zagrepčani dali novac, zapravo isplativi? Davor Bernardić, predsjednik Gradske skupštine kaže da Zagrebu trebaju razvojni projekti, no nije zadovoljan kad vidi da idu na štetu građana, kao kada je riječ o odlagalištu na Jakuševcu. A što o opravdanosti tih investicija misle ostali gradski zastupnici?

- Projekti se nisu odvijali po planu koji bi Grad trebao imati. Išlo je to sve kaotično i nedovoljno transparentno. Građani ne znaju što ih čeka - rekla je Morana Paliković Gruden (HNS), potpredsjednica Skupštine.

Loše investicije kritizirao je i predsjednik HSLS-a, Darinko Kosor.

- Sopnica - Jelkovec je najneuspješniji projekt u povijesti grada, utrošeno je 300 milijuna eura, a pola stanova je prazno. Što se tiče Jakuševca u obliku glinene kade, nikada nije trebao ni postojati, a aneks ugovora gradonačelnika i ZOV-a je za državno odvjetništvo. Ne vidim megaprojekte nego mega-promašaje - kaže Kosor.

Vrtići umjesto stanova

Da većina projekata nema podršku HDZ-a, objasnila je predsjednica kluba Margareta Mađerić koja tvrdi da su strateški projekti trebali biti domovi za djecu i umirovljenike, kao i vrtići, “nešto od čega građani doista imaju koristi”.

U obranu investicija stao je pak pročelnik gradskog Ureda za gospodarstvo, Ladislav Prežigalo.

- Što da kažem. Podavili bi se da nismo uložili u sanaciju Jakuševca. Što se tiče Sopnice - Jelkovec, moramo ljudima omogućiti da žive. Bez investicija nema napretka. Sve što smo napravili je bilo potrebno - kazao je Prežigalo.

Komentara 9

CH
chemica
13:13 21.04.2012.

Jakuševac je tu najmanji problem. Radi se o sanaciji jednog ekološkog problema, a to se ni u jednoj normalnoj zemlji ne naziva investicijom već nužnošću. Teorija kako je Sopnica najneuspješnija...To može izvaliti samo Jadrankin Kosor. Čudna je to familija. Od tih 300 milijuna kuna u neprodanim stanovima on ne vidi bar pet MILIJARDI koje ćemo morati platiti Bandićevim \"partnerima\" za pročistač otpadnih voda. Gradnja je koštala par stotina milijuna ura, a oklen su sada iskočile te milijarde...Da, to upravo istražuje Uskok i svi ostali. Malo je i njima čudno. Ukupan trošak za građane ovoga grada se predviđa iznad DESET MILIJARDI! Naravno da, kao vrhunac farse, pročistač neće biti u funkciji pa će Zagreb i dalje zagađivati Savu. Možemo samo misliti koliko bi sve skupa koštalo da se potpisala i gradnja treće faze. Zato je Sopnica \"mala beba\" prema nazovi pročistaču koji to nije niti će ikada biti. Ako uračunamo i famozne tramvaje, ukupan minus tih svih velikih \"investicija\" se sigurno penje iznad deset milijardi kuna.

VE
veltins
14:44 21.04.2012.

kada se malo bolje pogledamo svi ti projekti o kojima se govori mnogo će koštati ovaj grad i njegove stanovnike a tu se spominje 2028. godina kao ukupna vrijednost od 14 milijardi kuna dok će to tada biti tko zna koji iznos. zapravo sve ove projekte društvo će preplatiti. s obzirom da novaca nemamo za bilo kakvu investiciju moramo se debelo zadužiti pa ćemo na kraju nekoliko puta platiti jedan te isti projekt. javno prijevoz nam je potreba morali smo kupiti nova vozila, izgradnja prometnica je nužnost grad se stalno širi osvaja nova područja, nažalost komunalna infrastruktura to ne prati tu mnogo kasnimo i malo tko to vidi ili želi vidjeti od političke elite.

Avatar My Style
My Style
14:27 22.04.2012.

I zaljubljen sam u zagrebacku Katedralu ! Svaki put me ostavlja bez daha ! :-))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije