Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Atraktivne minijature

Metropola u pola pedlja Filipa Filkovića Philatza

27.12.2020.
u 14:19

Umjetnik Filip Filković Philatz mini kuće ugradit će u pločnike, kutove zgrada, a za projekt interes je iskazala Turistička zajednica grada Zagreba

Može li maleno, naizgled neprimjetno umjetničko djelo natjerati Zagrepčane da kleknu i zagledaju se? Tim se pitanjem pozabavio mladi filmski redatelj i umjetnik Filip Filković, poznat po nadimku Philatz, koji je na svoje društvene mreže postavio fotografije simpatičnih minijaturnih “kućica” koje je putem Photoshopa “ugradio” u zagrebačke pločnike, uz štok ulaznih vrata zgrade,u kutove poznatih građevina ili pak sljemenska debla.

Kućice su fiktivno osvanule u najpoznatijim gradskim ulicama, poput Palmotićeve, Klaićeve ili ispred HNK. Želeći postići efekt topline doma, Philatz se dodatno “poigrao svjetlom”, pa izgleda kao da unutra netko živi. Na ideju je ovaj umjetnik došao jer ga oduvijek privlači gradska arhitektura.

– Volim promatrati uglove i kutove građevina, ono što se nalazi uz tlo, ono iz čega zapravo zgrade “rastu”. Za mene se tu krije niz malih arhitektonskih linija koje djeluju kao mali životni prostor. Htio sam vidjeti što bi se dogodilo kada bi se taj minijaturni prostor pretvorio u životni, da ispod stambene zgrade postoji i mali svijet koji je replika velikog, poput vrata u paralelni svijet – govori umjetnik.

Skenirao u 3D-u

Zagrebačke minijature izradio je tako da je najprije 3D skenirao stvarne gradske lokacije aplikacijom Lidar. Zatim je napravio nekoliko fotografija građevina i okoliša te okolnih zgrada, prozora, vrata i ornamenata, koje je kasnije koristio u konačnoj kompoziciji.

Filip iza sebe ima dosta uspješnih radova. Filmski je redatelj, režira igrane i dokumentarne filmove i serijale, a radio je i glazbene spotove za neke od naših najvećih estradnih zvijezda poput Gibonnija, Massima, Hladnog piva, Edu Maajku, Nenu Belana i Pocket Palmu. Poznat je i kao autor brojnih reklama za velike tvrtke. Njegov trenutno najvažniji projekt, dokumentarni film Zastava, čiji se trailer nedavno pojavio, pozabavio se dizajnom hrvatske zastave, ali i temama iz novije hrvatske povijesti.

Iznenađen je velikim interesom koji je projekt “Mali Zareb”, kako ga je nazvao, privukao na društvenim mrežama, a nada se da je svima koji su mini-djela promatrali “zaigrala mašta” i da su se uspjeli “isključiti” iz aktualne, nikome pretjerano ugodne godine. Cilj je da se projekt pretvori u stvarnost, a za to postoje velike šanse jer postoji interes Turističke zajednice grada Zagreba.

Za početak 28 lokacija

– Nekidan smo im predali kompletnu dokumentaciju, dvadesetak stranica sa skicama i specifikacijama. Bude li sreće, prve minijature postavit ćemo već u siječnju ili veljači – kaže Philatz.

Kućice će biti izrađene od pleksiglasa, a potom će se i bojiti. U četiri ulice u strogom centru u planu je sedam instalacija tako da će ih za početak biti sveukupno 28, a kasnije možda i više, ovisno o interesu. Najviši elementi postavljenih kućica imat će 12 centimetara, odnosno oko pola pedlja, a o osvjetljenju se još razmišlja, no zasad je u planu postavljanje malenih led lampi koje će mijenjati, a traže se i lokacije koje su dobro osvijetljene pa na nekim instalacijama rasvjeta neće biti potrebna.

– Želja nam je da kućice postanu turistička znamenitost metropole – zaključuje Philatz.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije