dirnut viđenim

Na tom mjestu slomit će vam se srce'. Jeste li vidjeli?

Muzej prekinutih veza
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/4
27.01.2014.
u 14:05

Kanadski novinar obišao je zagrebački Muzej prekinutih veza i očarao se tamošnjim izlošcima kao i opisima njihova značenja za ostavljene partnere koji su ih ondje donijeli.

Je li ga postav podsjetio na nekadašnje djevojke ili je samo zaplakao od ljepote, no novinara kanadskog Toronto Suna, jednog od najčitanijih dnevnika u toj zemlji, impresionirao je zagrebački Muzej prekinutih veza, jedinstveni svjetski prikaz bivših ljubavi.

Peter Neville-Hadley piše tako da Zagreb kao glavni hrvatski grad nije samo skup povijesnih građevina, starih crkava i bogatih muzeja, već i specifičnoga mjesta koje predstavlja suvenire izgubljenih i prekinutih ljubavi s pričama o tim romansama i partnerstvima. Nalazi se u Gornjem gradu, u Ćirilometodskoj i jedna je od najpopularnijih gradskih atrakcija - Muzej prekinutih veza.

Autor napominje da muzej ima puno plišanih medvjedića i donjeg rublja, kao simbola ljubavi, što je, kaže, i mogao očekivati, ali su ga iznenadili prateći komentari.
- Neotvoreni paket s tangama od bombona je potpisan ovako: "Nakon četiri godine veze pokazao se jeftinim i otrcanim kao i njegovi darovi. Varao me s kolegicom iz ureda i odbacio me emailom".

A ispod jednih haltera izdvojio je i sljedeće: "Nikad ih nisam obukla. Možda bi veza potrajala da jesam".

Kanadski novinar bio je očaran i prikazima bijega partnera pred oltarom, izgubljene nevinosti...a svidjelo mu se i kako su dugotrajne veze predstavljene vrećicama za povraćanje.

Većina je izložaka u Muzeju iz Hrvatske i susjednih zemalja, ali ih ima i dovedenih iz svijeta, s brojnih muzejskih turneja. - Izlošci se mijenjaju, ali ih je velik broj trajnih jer odaju jaku simboliku, pogotovo jer pred njima posjetitelji znaju i zaplakati. Možda je najupečatljiviji predmet žene koju je partner ostavio da bi otišao na odmor s drugom. Svaki dan ona je razbila komad namještaja svojeg bivšeg dečka, osjećavši se nakon toga bolje. Pomogla joj je sjekira, kojom je isjekla sve u kući.


Sljedeća svjetska postaja Muzeja je Ciudad de Mexico, od 12 ožujka do 8 lipnja, a već je dosad za taj termin skupljen rekordan broj predmeta Meksikanaca s iskustvom ljubavnih prekida. Muzej prekinutih veza ovoga petka, inače, sudeći po rasporedu, neće sudjelovati u nacionalnoj akciji Noći muzeja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije