Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
na svim displejima

Na tramvajskim stanicama u Zagrebu danas je osvanula moćna poruka

Foto: Matea Grgin
1/2
25.11.2023.
u 12:10

Ovaj potez naišao je na velik broj pohvala i odobravanja građana na društvenim mrežama pa je tako prikupio nekoliko stotina pozitivnih reakcija i komentara

Brojne prolaznike Zagrebom i putnike gradskog javnog prijevoza jutros je oduševila poruka kojom se ZET priključio obilježavanju današnjeg Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama. Poruka "stop nasilju nad ženama" pojavila se danas na svim ZET-ovim displejima s voznim redom u gradu, a njih je oko 150.

– Ovime smo htjeli iskazati našu potporu ovom važnom događaju, Međunarodnom danu borbe protiv nasilja nad ženama. Ovo nije prvi put da se ZET rado odaziva inicijativi Odbora za ravnopravnost spolova Gradske skupštine Grada Zagreba. To smo učinili i lani – doznajemo iz zagrebačkog gradskog prijevoznika.

Ovaj potez naišao je na velik broj pohvala i odobravanja građana na društvenim mrežama pa je tako prikupio nekoliko stotina pozitivnih reakcija i komentara u najvećoj zagrebačkoj Facebook grupi, Zakaj volim Zagreb. "Bravo za ZET" "Sve pohvale" pisali su u komentarima.

Foto: Matea Grgin

Što se danas obilježava?

Odlukom Ujedinjenih naroda 1999. godine 25. studenog međunarodno je priznat Dan borbe protiv nasilja nad ženama u znak sjećanja na sestre Mirabal koje je 1960. godine u Dominikanskoj Republici dao ubiti diktator Rafael Trujillo. Sestre Mirabal bile su političke aktivistice koje su svojim revolucionarnim aktivnostima i borbom za pravdu uhićivane više puta. Postale su simbol otpora diktatorskom režimu, a likvidirala ih je Trujillova policija dok su se vraćale iz posjete svojim supruzima u zatvoru.

Svake godine tog dana kreće međunarodna kampanja 16 dana aktivizma protiv rodno uvjetovanog nasilja s ciljem osvješćivanja i poticanja na prevenciju nasilja nad ženama i djevojkama. Svaka treća žena u Europskoj uniji doživjela je fizičko ili seksualno nasilje, a nasilje se događa u svim državama članicama. U Hrvatskoj u usporedbi s prijašnjim godinama povećao se broj prijavljenih kaznenih djela, a smanjio se broj prekršajnih.

Komentara 3

Avatar Jopa
Jopa
13:59 25.11.2023.

Stop nasilju i nad djecom ali i muškarcima.

Avatar Tomislav_Šubić
Tomislav_Šubić
21:10 25.11.2023.

Jednom će možda na tim zaslonima biti prikazan i točan red vožnje tramvaja...

V0
Vlaskoulicanec4.0
19:05 25.11.2023.

A kada će osvanuti napis "Stop nasilju na muškarcima?"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije