Solidarnost

Nacionalna i sveučilišna knjižnica "obrisala" Misal iz 1483. godine

Knjiga Misal, portal
Nacionalna i sveučilišna knjižnica
01.03.2013.
u 15:00

U obilježavanje 4. ožujka uključeno je više od 200 ustanova iz cijeloga svijeta koje su solidarno „obrisale” jedan izložak iz svoje zbirke, simbolično mu onemogućile pristup od 1. do 3. ožujka i o tome obavijestile korisnike.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu priključila se Danu muzejske solidarnosti, koji organizira međunarodna inicijativa CultureShutdown kako bi se obilježilo pola godine od zatvaranja Zemaljskoga muzeja u Sarajevu, 4. listopada 2012. godine.

Inicijativa CultureShutdown pokrenuta je prije nepunu godinu dana kako bi upozorila na problem zatvaranja kulturnih ustanova u Bosni i Hercegovini, kao i osmišljanja akcija koje bi na bilo koji način mogle pomoći razrješenju statusa tih ustanova.

Kulturna baština, koja predstavlja stvaralaštvo te prirodno i društveno nasljeđe svih naroda Bosne i Hercegovine, pohranjena u sedam ustanova suočava se s rizikom zatvaranja za javnost i propadanja građe.

U obilježavanje 4. ožujka uključeno je više od 200 ustanova iz cijeloga svijeta koje su solidarno „obrisale” jedan izložak iz svoje zbirke, simbolično mu onemogućile pristup od 1. do 3. ožujka i o tome obavijestile korisnike.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu učinila je nedostupnim Misal po zakonu rimskoga dvora, prvu hrvatsku tiskanu knjigu. Misal je otisnut glagoljicom 1483. godine, samo 28 godina nakon dovršetka Gutenbergove Biblije i prvi je misal u Europi koji nije tiskan latiničnim slovima, objavila je NSK na svojim stranicama.

Fotografije „obrisanih“ izložaka, kao i fotografija Misala po zakonu rimskoga dvora, bit će uključene na virtualnu izložbu dostupnoj na stranicama inicijative CultureShutdown.

>>Piramidu od knjiga sastavili pa rastavili za učeničke domove

 

Komentara 4

WI
wiliam
15:53 01.03.2013.

Molim objašnjenje zašto baš Misal!?

ML
malo lud
19:13 01.03.2013.

Zato što se knjige tiskane prije 1500-te godine smatraju nešto kao ''totalni rariteti'' ne mogu se sad sjetiti točnog naziva. Prva je slavenska tiskovina u crvenoj i crnoj boji, te ujedno prva tiskovina koja nije na latinskom jeziku nego na hrvatskoj glagoljici. Pa ako netko pogleda koje su knjige ''izbrisane'' shvatit će koju povijesnu vrijednost ima Misal, uopće u slavenskom svijetu. Da su makli Trnoružicu nitko ne bi uopće pitao zašto a može se kupiti i na .... našim trafikama.

SI
sinaj
22:55 01.03.2013.

malo lud je napisao/la: ____________________ Zovu se inkunabule. Ovo mi je prva vijest da je Zemaljski muzej zatvoren. Stvarno prava šteta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije