Okolica Zagreba na nogama

Dižemo zečje nasipe jer će se pravi graditi u studenome

Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/3
21.09.2017.
u 09:15

Cijelu prošlu noć stanovnici Svete Nedelje, Samobora, Vrbovca i Jakovlja, gdje je nestalo i struje, strepili od nabujale vode

Hvala bogu, sad je dobro. Voda se malo povukla, ali vreće nećemo ukloniti. Kažu da će opet kiša, pored zečjeg nasipa, pet metara od ulaza u svoju kuću, objašnjavao nam je jučer Slavko Jurinec.

Noć je, kaže, u Strmcu Samoborskom protekla u redu, i to zahvaljujući vatrogascima koji nisu napuštali teren.

Svaki put isto

Obilazili su ga i jučer kako bi se uvjerili da vodostaj pada, kao i drugdje na području Zagrebačke županije, te da će nastaviti padati.

– Svi se tome nadamo. Posljednjih godina, na sreću, nismo imali većih problema s vodom, ali svi se nerado sjetimo 2010., kad su nam prizemlja kuća bila potpuno poplavljena. Tad su nam obećali gradnju nasipa, koja traje i danas – govorio je Slavko Jurinec pokazujući nam usput dio nasipa kod potoka Rakovice koji bi u studenome napokon trebao biti završen, a time bi prestali i strahovi stanovnika tog dijela Svete Nedelje od poplava.

Nije, međutim, kritično bilo samo u njihovu gradu. S nabujalom vodom borili su se i stanovnici s područja Samobora, Dugog Sela i Vrbovca, općina Bistra i Stupnik, Pisarovine, koja je pomoć – 500 vreća pijeska – zatražila od Zagrebačke županije, te Jakovlja, gdje je nestalo i struje. U Gradecu Pokupskom je zbog izlijevanja Kupe bila zatvorena cesta, a isti problem, ali zbog potoka Gradne, imali su stanovnici samoborskih Ruda.

– Svaki put isto. Klizište, koje je aktivno posljednjih deset godina, zatrpa korito potoka, on se digne i odsiječe nas od svijeta – objašnjavali su stanovnici Ruda, iz kojih se voda jučer djelomice povukla.

Promatrali rijeku s mosta

Ne znači to da je opasnosti kraj, upozorili su u Zagrebačkoj županiji, u kojoj je rano ujutro aktiviran Stožer civilne zaštite.

– Prema informacijama iz Hrvatskih voda, očekivani maksimalni vodostaji su uglavnom dosegnuti te se ne očekuju veći problemi – izvijestili su iz Stožera, ali su ipak u pripravnosti cijeli dan držali i županijski Zavod za javno zdravstvo, Zavod za hitnu medicinsku pomoć, Društvo Crvenog križa i Vatrogasnu zajednicu. Od vode strahovalo se jučer i u Zagrebu, u kojem je Sava za dan i pol narasla dva i pol metra.

– Izgleda lijepo, ali i grozno, pogotovo kad se čovjek sjeti koliku ima moć – zagrebačku je rijeku opisala Mirela Lalić koju smo jučer sreli kako u društvu još nekih radoznalih Zagrepčana promatra tok Save s Mosta slobode. •

Vodostaj Save jučer je bio 355 centimetara, s laganom tendencijom pada. Metar i pol je to manje od najvišeg zabilježenog, onog u listopadu 1964. godine, kad je rijeka probila nasipe i poplavila trećinu Zagreba. Najviše su tad stradale Trešnjevka, Peščenica i Novi Zagreb, a u poplavi koja je zahvatila područje na kojem je živjelo 180 tisuća ljudi, život je izgubilo 17 Zagrepčana, a 65 ih je ozlijeđeno. Bez krova nad glavom tad je ostalo 40 tisuća ljudi, a poplavljeno je i oko 350 kilometara cesta.

Ključne riječi

Komentara 2

PR
prepri43
14:41 22.09.2017.

A ja upravo pomislih da se podižu zbog mogućeg povratka onih zečeva izbjeglih nakon one oluje 95.!

FC
fajter.coric
13:16 21.09.2017.

Jadni mještani što ih sve čeka kada dođe zima i ozbiljne padavine..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije