dirljiva priča

Ne propustite: Premijera filma o nepoznatoj ljubavnoj priči Augusta Šenoe

August i Slavica
Kronike VG
05.03.2014.
u 14:20

"August i Slavica" naziv je kratkog dokumentarno-povijesnog filma o ljubavi i domoljublju koji će u četvrtak 6. ožujka u 20 sati biti premijerno prikazan u Muzeju Turopolja...

August Šenoa najplodniji je hrvatski književnik 19. stoljeća, no njegova ljubavna priča slabo je poznata. Upravo ova dirljiva priča  o njegovoj najvećoj i jedinoj ljubavi, Slavi pl. Ištvanić, povezuje ga s Turopoljem i daje uvid u njegovu intimu, javljaju Kronike Velike Gorice.

Bila je to ljubav na prvi pogled. August i Slava sreli su se na građanskom balu u svratištu "Biela ruža" u Velikoj Gorici gdje je Šenoa došao na poziv prijatelja Đure pl. Ledera kojeg je upoznao na studiju u Beču.

U jeku žestokih borbi plemenitaša za očuvanje stečenih prava te podjela na one koji se zalažu za ugarski hegemonizam i onih sklonijih Jelačićevoj viziji Hrvatske, razvija se predivna ljubavna priča. Slavica i August vjenčali su se 1868. godine i imali šestero djece. August Šenoa umire 1881. u 43. godini života, a Slavica mu ostaje vjerna sve do svoje smrti u 94. godini života.

Na ideju o snimanju priče o ljubavnoj priči slavnog književnika došao je Vladimir Štarkelj,  dok je scenarij napisala Ana Katulić. Ekipa Kronike Velike Gorice sudjelovala je na cijelom projektu i iznimno se ponosi filmom koji će se u četvrtak prikazati.

>>A. Šenoa - Čitateljska se publika odgajala na njegovim romanima

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije