DOKTORICA PRIMATOLOGIJE

Nova timariteljica u ZOO-u: 'Uživam brinuti se o kozici koja je po meni dobila ime'

storyeditor/2022-04-04/IMG-20220325-WA0016.jpg
Foto: ZG ZOO
1/8
06.04.2022.
u 07:00

Doktorica primatologije i magistra psihologije Elena Račevska timariteljica je u ZOO-u

Predavala je na Oxford Brookes University, gdje je, nakon magisterija psihologije, završila i drugi magisterij. I to zaštitu primata na istraživanju koje je radila sa zapadnim nizinskim gorilama u britanskom Paignton ZOO-u. Na Oxfordu je i doktorirala na temu ekologije ugroženih smeđih ogrličastih lemura u zaštićenim obalnim šumama jugoistoka Madagaskara, gdje je provela i doktorsko istraživanje.

Počela kao volonterka

Put ju je odveo i u Indoneziju, gdje je bila koordinatorica istraživanja na projektu "Little Fireface", a vrsta koju je ondje proučavala su javanski spori loriji. No, srce je Elenu Račevsku 2020. ipak dovelo natrag u rodni Zagreb, gdje već gotovo pola godine radi kao timariteljica u Zoološkom vrtu.

– Nakon povratka u Hrvatsku još sam neko vrijeme radila kao predavačica na Oxford Brookes University. Budući da je taman počela epidemija, nastavu sam držala preko interneta. Slobodne trenutke provodila sam u ZOO-u, u kojem sam prije odlaska u Englesku volontirala godinu dana. Kada se stvorila prilika za posao timariteljice, prihvatila sam ga – govori Elena Račevska.

Od svih poslova na svijetu kojima se sa svojim kvalifikacijama može baviti, odabrala je upravo to jer, kaže, osjeća duboko poštovanje prema timariteljima zbog njihova znanja i ljubavi prema životinjama.

– A budući da čovjek velik dio života provede na poslu, važno je da radi nešto što zaista voli – objašnjava doktorica primatologije kojom su zadivljeni i u ZOO-u. Posebice zato što, kažu, s velikom ljubavlju čini sve što je svakodnevno potrebno kako bi životinje imale što kvalitetniji život, a zbog toga su po njoj nazvali i novorođenu patuljastu kozicu Elenu.

– S kozicom sam od prvoga dana. Njezina mama Maja porodila se pred posjetiteljima u dječjem ZOO-u. Brzo smo ih premjestili u štalicu da imaju privatnost. I izuzetno mi je bilo drago čuti da je jedno toliko slatko mladunče nazvano po meni. To me oduševilo. Elena je prva životinjica koja je dobila ime po meni – govori timariteljica, dodajući kako je predivno gledati kozicu kako se razvija i raste. Po cijele dane veselo trčkara i poskakuje, a odmah se sprijateljila i s drugim životinjama.

– Proširili smo ograđeni prostor u kojem se nalazi, a kako je još u osjetljivoj dobi, posjetitelje molimo da je ne uznemiravaju, odnosno da je ne diraju, love i podižu. Za nekoliko mjeseci bit će spremna za interakciju – poručuje doktorica primatologije.

U dječjem su ZOO-u, uz patuljaste koze, smještene i ovce, patuljasta svinja te kunići. Osim o njima, Elena Račevska brine se i o miševima i štakorima, kao i o divljim životinjama, od morskih lavova i vukova do kapucina, nosatih rakuna i kineskih leoparda. Među njima, kažu kolege, ne radi razliku, sve su joj životinje jednako prirasle srcu.

– U ZOO-u sam počela volontirati još 2013. i jako mi se svidio posao timaritelja. Nakon Velike Britanije, Indonezije i Madagaskara te skupine malih životnih koraka, sada sam točno ondje gdje trebam biti. Iako psihologija i zaštita primata zvuče kao dva nespojiva područja, zapravo nije tako – govori Elena Račevska. Jer psihologija joj je, objašnjava, pomogla da shvati ponašanje životinja, ali i ljudi koji su glavni faktor u zaštiti primata.

Od hranjenja do čišćenja

Za posao timaritelja, spomenimo, nema službene kvalifikacije. Potrebna je minimalno srednja stručna sprema, a najčešće su to kvalifikacije iz obrazovnog sektora poljoprivreda, prehrana i veterina. A posao obuhvaća čišćenje, pranje i dezinfekciju objekata u kojima borave životinje, brigu o njima, hranjenje i napajanje, pomaganje veterinaru u ambulanti i sl.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije