Pješačka zona

Novi gradski trg građanima je O. K., struka zgrožena

04.07.2014.
u 13:30

Završetak radova najavljen je za 1. srpanj, no rok je pomaknut

Iako najavljen za 1. srpnja, završetak radova na novom javnom prostoru koji je neslužbeno nazvan trgom Europe jer je tamo otvoreno predstavništvo Europske komisije, između Stare Vlaške i Cesarčeve ulice, ponovno je odgođen zbog manjih oštećenja.

I radovi će trajati još tri tjedna. Ipak, građani već sada mogu vidjeti kako će izgledati nova pješačka zona koja od početaka realizacije, kada je projekt dodijeljen arhitektu Branku Silađinu bez javnog natječaja, pa do nedavne najave Grada da će se tamo održavati samo gradske manifestacije, dijeli javnost. No, struka je složna.

– Na tom takozvanom trgu ne mogu istaknuti ništa pozitivno, nego isključivo negativno. Sve je u potpunom neskladu: raspored elemenata na tlu, oblici elemenata i "skulptura", popločenje 19. stoljeća, monovolumenska zgrada neodgovarajućih gabarita... Tragično – govori Mladen Jošić, profesor na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu.

Neki stručnjaci ipak ne gledaju na novi javni prostor potpuno negativno i smatraju da je moglo biti puno gore.

– Činjenicu da je grad dobio novi trg i proširenu pješačku zonu treba zahvaliti arhitektu koji ju je izborio umjesto isplaniranog parkirališta. Rezultat oblikovanja tog prostora, i to kao izravna posljedica načina na koji se realizacija dogodila, uvjetovao je da s projektom nismo dobili ništa kvalitetno ni atraktivno – napominje Saša Šimpraga, publicist i aktivist. 
Puno je oštriji poznati arhitekt Zlatko Uzelac.

– Ovo je najdramatičniji slučaj brisanja memorije grada. Od ulica se radi trg, a negira se najstariji trg u gradu oko kojeg je Zagreb nastao, onaj kaptolski, koji se pretvara u okretište. Ovo je dno domaćeg urbanizma – zaključuje Uzelac.

>>Nisu vam dosta dvije? Do kraja godine kod NSK još 3 fontane

Komentara 14

TR
trandri
15:46 04.07.2014.

Ma koja "struka", par gunđala! Sve je puno bolje i ljepše nego prije! Dajte fotke prije obnove i preuređenja, dajte nam fotke raspalog i krpanog asfalta, ceste, automobila, rupetine u prostoru dok se nije izgradila zgrada u kojoj je sad Europska komisija, ulica bez zelenila, itd. To je nevjerojatno, po svemu u ovom gradu se mora pljuvati, a sve zbog jala pojedinaca koji pripadaju političkim opcijama koje su luzerske u Zagrebu. Grozno stanje je bilo prije, a danas građani mirno šetaju tim prostorom, odmoraju se na klupicama, zadržavaju se na tom novom trgu i uživaju!

GO
goricaV
17:46 04.07.2014.

Lijepo je to uređeno.

Avatar dras32
dras32
18:48 04.07.2014.

Nisam zagrepčanec ali sam baš jučer bio u Zagrebu i prošetao onuda,Lijepo je uređeno,nadam se da će to popločenje sa "kockicama" se nastaviti i gore prema katedrali i zamjeniti i onaj ružni i dotrajali asfalt pred katedralom.mi mrvicu stariji se sjećamo koliko je ulica nekada bilo popločeno kockicama,Nije najsretnije rješenja za promet autombilima ali za pješačke zone u svakom slučaju bolje i ljepše od betonskih kocki ili asfalta. I onako uspur,više me u oko uboo izgled Jelačić placa,Ban se ne vidi od šatora,katastrofa a prazni metalni nosači poskidanih reklama sa krovova izgledaju bar deset puta ružnije nego dok su reklame bile gore.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije