Nakon što je nekoliko mjeseci restoran Ugostiteljsko-turističkog učilišta u Frankopanskoj ulici bio zatvoren, jučer je ponovno otvorio svoja vrata.
Ključ u bravu stavili su nakon posjeta ekipe kulinarske emisije "Jezikova juha" krajem prošle godine, kada su snimili u kakvim su uvjetima radili učenici i zaposlenici restorana Frankopan.
Meni 45 kuna
Pločice koje datiraju od prije četrdesetak godina, kao i posuđe, loše instalacije, voda koja curi po podu, vlaga... sve to mučilo je one koji su svaki dan radili u poznatom restoranu. No svi nedostaci, kazao je ravnatelj Mladen Smodlaka, sad su otklonjeni, a prošli su tjedan od sanitarne inspekcije dobili odobrenje za rad.
– Kuhari su istraživali i osmislili nova jela u starozagrebačkom štihu, koja ćemo ponuditi gostima. Cijene su također nešto niže nego prije. Meni koji se sastoji od juhe, mesnog jela, priloga, salate i kolača stoji 45 kuna, samo glavno jelo uz salatu je 27 kuna – rekao je ravnatelj Smodlaka. Voditelj restorana Josip Mudri dodao je kako će Zagrepčani moći probati lignje sa slanutkom u umaku od rajčice, hobotnicu s mladim bobom, odrezak Gubec punjen sirom i slaninom s restanim krumpirom... Nabavljeni su i novi uređaji, kompletno je renovirana čitava kuhinja, oličeni su svi zidovi, promijenjene pločice...
– Prostor restorana nismo mogli puno dirati jer je pod konzervatorskom zaštitom. Ugostiteljsko-turistička škola u posjed restorana došla je nakon Drugog svjetskog rata, a jedini put kada se strop ručno oslikavao bilo je u devedesetima. Ovo je drugi put da restoran na neko vrijeme nije radio – kaže Smodlaka.
Umjesto razvikanog otvaranja, odlučili su jednostavno otključati vrata nakon nekoliko mjeseci, a redoviti gosti, uglavnom umirovljenici i samci koji vole njihove popularne cijene i dobre porcije, jedan po jedan, počeli su dolaziti u vrijeme ručka.
– Već sam se pobojala da nećete više otvoriti. Predugo ste bili zatvoreni – uskliknula je jedna od redovitih gošća čim je ušla u restoran, koji je jučer, na dan otvaranja, počastio sve svoje goste.
Dok su učenici u restoranu učili sve tehnike posluživanja, u novoobnovljenoj kuhinji od ranog su jutra zaposlenici pripremali čobanac, rižoto od piletine, pekli pite od jabuke... Kuharicama je pomagao i praktikant, 16-godišnji Leo Pejić, a goste su dočekivali konobari Filip Čapelnik (15) i Kristijan Pižir (15).
Gosti stari Zagrepčani
– Bez obzira na uvjete, nama je uvijek bila najdraža dobra radna atmosfera – kažu učenici, koji su jučer posluživali redovite goste, Zagrepčane, koji su jedva dočekali da se njihov omiljeni restoran ponovno otvori.