Krenulo je

Od ožujka skuplji javni prijevoz, voda i plin

\'KUNE\'
\"
24.02.2012.
u 08:00

Novim prijedlogom za skuplje karte pošteđeni su jedino osnovnoškolci. Plinara će za nekoliko lipa povisiti cijenu zbog povećanja stope PDV-a.

Već idućeg tjedna Gradska skupština trebala bi odobriti povećavanje naknade za razvoj vodoopskrbe i naknade za razvoj odvodnje, za šest posto koje su, uz potrošenu vodu, sastavni dio računa. Plin će poskupjeti zbog poskupljenja PDV-a, a “gore” će i javni prijevoz.

Dodatni teret

Sa sadašnjih 11,22 kuna za kubni metar vode Vodoopskrba i odvodnja zahtijeva novu cijenu, 11,90 kuna, što je još nepotvrđena računica.

– Očekivali smo pojeftinjenje s obzirom na to da PDV na obračun vode ide na 10 posto, no očito da su u Vodoopskrbi odlučili tomu doskočiti povećavanjem naknada, kako bi razliku u cijeni pripisali sebi – oštar je Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih sindikata Hrvatske nazvavši zahtjev krajnje bezobraznim.

Stručnjaci smatraju da je poskupljenje naknada najjednostavniji način “krpanja” troškova u poslovanju. No, iz Vodoopskrbe i odvodnje smatraju da je poskupljenje nužna zakonska obveza još iz prošle godine.

– Na dnevnom redu Skupštine naći će se i korekcija cijene vode u segmentu naknada – najavio je Davor Poljak, direktor te podružnice. Smatra da u povećanju naknade nema razloga za prozivku, jer se novac za potrošenu vodu ne slijeva samo na račun Vodoopskrbe.

– Država iz računa uzima PDV, Hrvatske vode naplaćuju svoj dio naknada, tu je i trošak za pročistač voda koji ima Zagreb kao dodatni teret na računu – analizirao je Poljak.

I iz gradske Plinare potvrđuju da će cijene ići na više, ali samo zbog PDV-a.

– Imamo 270 tisuća korisnika i jedina korekcija će biti zbog nove stope poreza – pojasnio je Davor Šestan, glasnogovornik Plinare, koji je izračunao da će cijena plina za kućanstva biti viša za nekoliko lipa, oko 2,9 kuna po kubnom metru.

– Razlika u cijeni može biti samo zbog razlike u ogrjevnoj vrijednosti koja varira – izračunao je Šestan.

Od 1. ožujka Zagrepčani mogu očekivati i skuplji javni prijevoz. Naime, stigao je novi prijedlog cijena ZET-a. Glasnogovornik Zagrebačkog holdinga Dušan Viro potvrdio je novi prijedlog Holdingove podružnice. Prema tom prijedlogu osnovne su cijene karata ostale jednake kao i u njegovoj prvoj verziji. Tako bi cijena jednokratne karte skočila sa 8 na 12 kuna, cijena karata kupljenih u vozilu sa 10 na 15 kuna, a vožnje plaćene elektronskim putem (e-kartom) porast će sa 7,5 kuna na 10 kuna, dnevna karta poskupjeti sa 25 kuna na 40.

Slični prijedlozi

U najnovijem su prijedlogu jedino smanjene cijene u segmentu mjesečnih karata školaraca, studenata, umirovljenika i socijalnim kategorijama.

Cijena mjesečne karte za srednjoškolce, studente i umirovljenike porasla bi s dosadašnjih 83 na 150 kuna, odnosno 30 kuna manje nego što je bilo predviđeno u prvom prijedlogu u siječnju ove godine. Za osnovnoškolce cijena bi porasla sa 83 na 90 kuna na mjesečnoj razini. Radnička bi karta i dalje stajala na godinu 3480 kuna, no mjesečna 360 umjesto dosadašnjih 290 kuna.

Ključne riječi

Komentara 67

LO
lojtra1
12:22 24.02.2012.

Fujkuriku komilicija!!

IC
icko
23:27 24.02.2012.

ovoje mafija..

LA
lacković
12:03 24.02.2012.

i uz ove cijene goriva, bit će jeftinije odvesti se s autom nego javnim prijevozom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije