Kesteni već dugo vladaju dolačkom tržnicom, a cijena im se kreće od 20 do 30 kuna po kilogramu. I oni su ove godine kasnili, a primjerci su puno manji no inače jer je i na njih utjecala suša. Ipak od prodavača koji na Dolcu nude uglavnom sljemenski kesten, doznajemo da je, usprkos tome što je manji, njegova kvaliteta vrhunska.
-Na tri kile kestena budu dva ili tri trula i bolesna. Ove godine pucaju od zdravlja. Zdravi su i slatki- veselo će kumica koja na svom pultu nudi ovu jesensku i zimsku poslasticu. Kesten je, kaže, izvrstan u svim jelima.
-Najbolje paše uz divljač, ali patka punjena kestenima je specijalitet. Kao i punjena purica za Božić - otkriva nam baka bisere svog starinskog jelovnika. Njoj su pak kesteni najfiniji u slasticama pa je podijelila s nama jedan recept za kesten roladu iz prastare kuharice koju joj je poklonio otac kada se prije više od pedeset godina udavala.
-Napravite tijesto za marcipan od oraha i bjelanjaka. Kestenima ogulite kožu, a onda ih stavite kuhati na pola sata. Oljuštite ih do kraja, sameljete, dodajte malo margarina, može i maslac, šećera, po želji ja stavljam pola kile kestena, dvadeset deka štaub šećera i malo ruma. namažete kesten na tijesto, čokoladni preljev i ukrasite šlagom. Za prste polizat!