Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nastava na čak 18 adresa

'Pauze između predavanja pretvorile su se u trčanje s jednog kraja grada na drugi'

Zagreb: Okretište u Dubravi jedno od najprometnijih u gradu
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
03.04.2024.
u 10:14

Iz Ureda dekana potvrđuju nam da bi radovi na zgradi u Savskoj 77 trebali završiti za četiri mjeseca, odnosno 31. srpnja ove godine, što znači da bi novu akademsku godinu trebali započeti u novoobnovljenoj zgradi

Crvena naljepnica koju je zgrada zagrebačkog Učiteljskog fakulteta u Savskoj ulici dobila prije četiri godine rezultirala je time da studenti tog fakulteta i dalje predavanja i seminare slušaju na čak 18 različitih adresa na području Zagreba – od prostorija osnovnih škola i drugih fakulteta u centru, preko Franjevačkog samostana u Dubravi, kinodvorane Forum, zgrade Sindikata za znanost i visoko obrazovanje, Sveučilišnog centra za integrativnu bioetiku, zgrade Sveučilišta u Zagrebu, Policijske akademije te prostorija Mjesnog odbora Trnje pa sve do privremenih prostorija UFZG-a, to jest, kineziološke predavaonice, kao i prostorija u poslovnoj zgradi Zagrepčanka, potvrđuju nam iz Ureda dekana Učiteljskog fakulteta.

A ni organizacija nastave u tim uvjetima nije lak posao. Studenti UFZG-a otkrivaju nam da se njihovi nastavnici u tim izvanrednim situacijama snalaze onako kako najbolje znaju. Tako dnevno znaju imati predavanja i na četiri različite lokacije koje su u potpuno drugim dijelovima grada. Između njih, pak, imaju jako malo slobodnog vremena pa se, upravo zbog toga, te pauze često pretvaraju u trčanje po gradu kako bi stigli na jednu od 18 lokacija u Zagrebu.

Neadekvatni uvjeti

– Franjevački samostan u Dubravi i kino Forum nalaze se, doslovno, na drugim krajevima grada. Bude jako naporno kada imam predavanje u Dubravi pa na “Savi” jer pauzu koju bih trebala iskoristiti da nešto pojedem u menzi, potrošim u tramvaju zato što se skoro sat vremena vozim s jedne lokacije na drugu. Nekada i više kada je gužva na cestama – prepričava nam studentica s UFZG-a.

VEZANI ČLANCI:

Najviše muka, dodaje, studentima zadaje upravo kinodvorana Forum u studentskom domu Stjepan Radić koja, jednostavno, nije adekvatna za fakultetsku nastavu. Iako se na prvi pogled nastava u kinu čini kao zanimljiva ideja, studenti nam otkrivaju da ih tamo dočeka najviše problema. Požele li voditi bilješke, trebaju sa sobom ponijeti čvrste podloge na kojima mogu pisati jer u Forumu nema klupa, stolova, držača... Još veći problem je, poručuju studenti, što se baš u toj prostoriji održavaju kolokviji i ispiti.

– Tu nema stolova, nego su po dvorani raspoređeni samo stolci pa su se zbog toga ispiti znali pisati na koljenima ili na nekoj tvrđoj podlozi, dok su neke kolegice ispite rješavale i na podu – priča nam studentica s Učiteljskog fakulteta kojoj je takva situacija postala “novo normalno”. Ni nastavnicima, kaže, nije svejedno jer predavanja drže “na pozornici” tako da se nekolicina njih ipak približi studentima kako bi stvorili što ugodniju atmosferu. No, nije svugdje tako. U školama, prostorijama drugih fakulteta... uvjeti su dobri, no pretrpani raspored nastave studenti ocjenjuju “jako lošim”.

VEZANI ČLANCI:

Još četiri mjeseca

Ipak, ove muke za studente Učiteljskog fakulteta neće trajati još dugo. Iz Ureda dekana potvrđuju nam da bi radovi na zgradi u Savskoj 77 trebali završiti za četiri mjeseca, odnosno 31. srpnja ove godine, što znači da bi novu akademsku godinu trebali započeti u novoobnovljenoj zgradi. Zanimalo nas je i bi li se rok završetka radova mogao produžiti, no s Fakulteta nam kažu – ne. Radovi se, dodaju, odvijaju prema planu.

A u novoobnovljenoj zgradi, kažu s UFZG-a, bit će zajamčena sigurnost učenika osnovne i srednje škole koje s fakultetom dijele zgradu, kao i studenata te zaposlenika. Ovu zgradu Učiteljski fakultet, naime, dijeli s Područnom školom Savska te XI. gimnazijom koje trenutačno nastavu, također, održavaju na privremenim lokacijama. S Učiteljskog fakulteta otkrivaju nam da se nalaze i pred izazovom opremanja fakulteta budući da to nije planirano projektom cjelovite obnove zgrade od potresa. 

GALERIJA Misterij 'zelene zgrade' u N. Zagrebu: Utrošeni su milijuni, nikad nije imala stanare, a što joj nosi sudbina...?

Zagreb: Okretište u Dubravi jedno od najprometnijih u gradu
1/17

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije