Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
premijera danas

Pet godina od iranske revolucije dokumentarac pun dosad neviđene arhive dolazi u hrvatska kina

Foto: Dokukino KIC
1/5
18.01.2024.
u 09:00

Između revolucija rumunjskog redatelja Vlada Petrija moćan je i originalan politički dugometražni hibridni dokumentarni film koji kroz intimnu priču o sudbinama dviju studentica progovara o poziciji žena u patrijarhalnim sistemima Irana i Rumunjske, društvima koja su „eksperimentirala“ s različitim režimima i u kojima je represivni politički aparat uvijek funkcionirao nauštrb pojedinca.

Početak kino distribucije zakazan je za danas u zagrebačkom Dokukinu KIC, slijede projekcije 19., 20. i 21. siječnja na istoj lokaciji, nakon čega nastavlja igrati i u drugim nezavisnim kinima diljem zemlje. Film je nastao u koprodukciji rumunjskog ActivDocsa i hrvatskog Restarta.

Foto: Dokukino KIC

Između revolucija svjetsku je premijeru imao u veljači 2023. na Filmskom festivalu u Berlinu gdje je osvojio nagradu Međunarodne federacije filmskih kritičara FIPRESCI za najbolji film u prestižnom programu FORUM. Do kraja godine osvojio je čak 12 priznanja, među kojima se posebno ističe prva nagrada u dokumentarnom programu 'Time of History' festivala SEMINCI u španjolskom Valladolidu, vrijedna 25.000 eura i ona posljednja za najbolji dugometražni film na međunarodnom festivalu u Duhoku u iračkom Kurdistanu, nazvana po velikom kurdskom redatelju Yilmazu Gunayu. Hrvatsku premijeru imao je na festivalu ZagrebDox u ožujku 2023. gdje je također osvojio posebno priznanje žirija u regionalnoj konkurenciji.

Foto: Dokukino KIC

U prosincu prošle godine obilježena je 34. godišnjica Rumunjske revolucije, a u siječnju, kada film stiže u domaća kina, obilježava se 45. godina od početka Iranske revolucije.

Ovaj hibridni, dokumentarno-igrano-arhivski film donosi priču o Rumunjki Mariji i Iranki Zahri, koje su se upoznale 1970-ih godina na medicinskom fakultetu u Bukureštu i njihovoj dugogodišnjoj strastvenoj korespondenciji. Dvije žene neumorno se dopisuju na razmeđi revolucija, prosvjeda i politički turbulentnih zbivanja koja su poharala njihove zemlje. Intiman epistolarni dokumentarac kroz intrigantne i rijetko viđene arhivske snimke odmata klupko kolektivne povijesti, svu nadu i razočaranje koje donose političke transformacije, te propituje društvene tabue, represiju i položaj žena u zemljama gdje su povijest pisali gotovo isključivo muškarci.

Foto: Dokukino KIC

Ovaj izuzetno montiran film sastavljen je od do sad rijetko viđenih arhivskih snimaka nastalih između kraja 1970-ih i početka 1990-ih godina, koje prikazuju turbulentna događanja u ovim dvjema zemljama u periodu kada su se oba bivša režima politički slomila, a povezuje ih intimna korespondencija dvije bivše studentice.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije