samobor

Počeli radovi na uređenju edukativno rekreativne staze 'Upoznajmo šumu'

Foto: JU Zeleni prsten Zagrebačke županije
1/5
13.10.2021.
u 16:40

Svrha staze je promicanje i korištenje rekreativnih, zdravstvenih i turističkih funkcija šume te prirodnih ljepota krajobraza.

Plato s promatračnicom, odmorišta, smjerokaz, niz interpretacijskih i interaktivnih ploča. Sve će se to postaviti na novoj edukativno rekreativnoj stazi „Upoznajmo šumu“ u samoborskoj park šumi Stražnik koja se uređuje sredstvima Europske unije. Ova staza predstavlja malu školu u prirodi jer poučnim tablama i učionicom na otvorenom nastoji se dati prikaz šumskog bogatstva.

Točnije, približiti svima, posebice klincima, značaj šuma i općekorisne funkcije, sastojine, upoznavanje s osnovnim karakteristikama pojedinih vrsta stabala, životinje, s naglaskom na održivo gospodarenje šumama i zaštićenim područjem.

„Bez velikih zahvata u šumi, postojeće staze će se urediti i dodatno proširiti kako bi približiti svijet prirode ljudima, i probuditi svijest o očuvanju biljnog i životinjskog svijeta koji nas okružuje, i čini ga raznolikim, jedinstvenim i lijepim“, istaknula je ravnateljica JU Zeleni prsten Zagrebačke županije, Tatjana Masten Milek.

Svrha staze je promicanje i korištenje rekreativnih, zdravstvenih i turističkih funkcija šume te prirodnih ljepota krajobraza. Poučna staza koja se ovim projektom obnavlja, rekonstruira i pojačano održava površine je 670 četvornih metara, a dužina iznosi otprilike 334 metara, kružnog je oblika sa šetnicom koja je izdignuta od razine tla pola metra radi lakšeg kretanja.

Projektom je predviđeno uređenje postojeće staze na postojećoj trasi, uz  zadržavanje niveleta staze te popravak svih oštećenja, dogradnja postojećih porušenih dijelova, te čišćenje od raznog materijala, granja i porušenih stabala te izgradnja novih sadržaja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije