Razmjena kolača i priča

Podijelite s drugima svoje omiljeno tajno, skrovito mjesto zagrebačke Dubrave

Zagreb: Spektakulrano jesensko svitanje na istoku grada
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
13.03.2024.
u 13:56

Umjetnica poziva stanovnice kvarta svih uzrasta, da s njom podijele priču o svom tajnom, skrivenom mjestu u Dubravi koje im je posebno drago ili značajno. U akciji razmjene, sudionice mogu svoje mjesto prepričati ili nacrtati, te ga označiti na karti Dubrave, a zauzvrat se mogu zasladiti veganskim, zdravim i sirovim kolačem iz Nikolinine kuhinje

Krajem 2023. u Narodnom sveučilištu Dubrava počele su radionice eksperimentalne poezije za stanovnice Dubrave, a ove subote, 16. ožujka od 10 do 13 sati, umjetnica Nikolina Butorac ispred objekta započinje svoj umjetnički projekt “Moje tajno, skriveno mjesto - Dubrava”, razmjenom kolača i priča. 

Umjetnica poziva stanovnice kvarta svih uzrasta, da s njom podijele priču o svom tajnom, skrivenom mjestu u Dubravi koje im je posebno drago ili značajno. U akciji razmjene, sudionice mogu svoje mjesto prepričati ili nacrtati, te ga označiti na karti Dubrave, a zauzvrat se mogu zasladiti veganskim, zdravim i sirovim kolačem iz Nikolinine kuhinje. 

Pozitivne anegdote, zgode, osjećaji i sjećanja na posebna kvartovska mjesta su više nego dobrodošli. Tko ne želi crtati, može samo opisati izgled ili osjećaj mjesta, po kojem će ga Nikolina skicirati. Crta se olovkom, bojicama ili akvarelom, po želji. Cilj ovog rada je mapirati kvart iz ženske perspektive, uz uživanje u procesu i narativu (dijeljenju i razmjeni).

Zagreb: Spektakulrano jesensko svitanje na istoku grada
1/9

Nakon sakupljenih priča i crteža, u travnju nastavljamo s eat-art kreativnom radionicom izrade skulptura iz jestive smjese za sirove kolače. Sudionici svih uzrasta pozvani su izraditi 3D model nečijeg crteža ili priče te isprobati ovu neobičnu i zabavnu metodu likovnog izražavanja. Na završetku radionice modelirane radove ćemo fotografirati te konačno pojesti. Cilj je podijeliti proživljena iskustva i sinergije situacija kroz kiparsko-kulinarsko druženje, te stvoriti opuštenu atmosferu razmjenjivanja tajnovitih zelenih kutaka Dubrave.

Na prezentaciji 20. travnja u Kulturnom centru Dubrava vidjet ćemo prikupljene crteže, zvučnu instalaciju nastalu prema prikupljenim pričama stanovnica, mapiranu kartu Dubrave, fotografije skulptura napravljenih po crtežima i nekoliko primjera jestivih radova.

Nikolina Butorac  2012. diplomirala je na odsjeku za Animirani film i nove medije, smjer Novi mediji, pod mentorstvom prof. Andreje Kulunčić. Od 2010. sudjeluje na brojnim skupnim izložbama i festivalima, te u performativnim projektima i umjetničkim radionicama. Nit vodilja njenog umjetničkog stvaranja su osobna, proživljena iskustva, reakcije na sinergije situacija, krajolika i svih onih drugih s kojima dijelimo ovu stvarnost.

Umjetnički projekt “Moje tajno, skriveno mjesto Dubrava” Nikoline Butorac dio je projekta “Fabule kvarta” koji se odvija u produkciji udruge Domino te u partnerstvu s Narodnim sveučilištem Dubrava. Projekt je financiran u okviru programa Kultura i umjetnost u zajednici Grada Zagreba. Godišnji program udruge Domino podržava Zaklada Kultura nova.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije